Ziua eliberării orașului Satu Mare marcată fără primar și fără steaguri de sărbătoare

• publicat la: 19 aprilie 2022
Ziua eliberării orașului Satu Mare marcată fără primar și fără steaguri de sărbătoare

Aniversarea a 103 ani de la eliberarea orașului Satu Mare și instaurarea administrației românești a fost marcată astăzi sobru. UDMR a sabotat această manifestare prin neprezentare deși are reprezentanți ca demnitari ai statului român la conducerea județului și a municipiului. Mai mult, primarul Kereskenyi nu a arborat steagurile de sărbătoare măcar în centrul orașului unde a a avut  loc ceremonialul aniversar. Acum 103 ani, la intrarea Armatei Române  în Satu Mare, primarul de atunci, dr. Ștefan Lenard  a urat bun sosit reprezentanților Armatei Române și a organizat pentru ei un banchet la Hotelul Dacia.

Gestul primarului maghiar din 19 aprilie 1919 nu a fost luat ca exemplu de primarul Gabor Kereskenyi și nici de subprefectul Altfatter Tamas sau președintele CJ, Pataki Csaba.

Atitudinea lor denotă că nu vor bună conviețuire și nici nu respectă sărbătorile statului român.

Manifestările din 19 aprilie 2022 au debutat cu Imnul Național al României, cu o slujbă de pomenire a eroilor români și cu un parastas ridicat în memoria lor. Au urmat alocuțiuni ale prefectului Radu Roca  și ale comandantului garnizoanei Satu Mare, Gheorghe Balazs.

,,Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând în vara anului 1919 spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă maghiară, condusă de Béla Kun.

Augustin Ferenţiu, primul primar român al Sătmarului, descria cu emoție marele eveniment istoric:

„Era sâmbăta patimilor şi noi eram în aşteptarea învierii, dar nu numai a răscumpărătorului Domnul nostru Iisus Hristos, ci şi a învierii neamului nostru românesc”.

După ce Armata Română a eliberat Sătmarul de sub ocupaţia comunistă maghiară, Augustin Ferenţiu a fost numit ca primar al orașului Satu Mare, secondat de fostul primar dr. Lénárd Ştefan, în funcția de viceprimar.

Administrația românească a fost instaurată oficial 27 aprilie 1919, fiind numit primul prefect român al județului, avocatul Alexandru Racoţi Filip, iar Ilie Carol Barbul, preşedintele Consiliului Național Român Satu Mare, a devenit subprefect.

Salut prezența în număr mare la manifestările prilejuite de comemorarea a 103 ani de la Intrarea în Satu Mare a Armatei Române a foștilor comandanți din structurile de apărare, siguranță națională și ordine publică. Îi rog să permanentizeze prezența lor la manifestările organizate de Instituția Prefectului și nu numai.
Îi asigur de întreaga mea apreciere pentru activitatea depusă în slujba comunității sătmărene!

Glorie Armatei Române și cinste eroilor noștri! a declarat prefectul Radu Roca.

Au fost prezenți rezerviștii militari și din alte structuri ale MAI, reprezentanți ai partidelor PSD și PNL, câteva instituții de cultură.

Ceremonia aniversară s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori.

GALERIE FOTO

Daniela Ciută


..

 

Lasati un comentariu