1 Mai muncitoresc. Programul de la Sâmbra Oilor

Ziua Internaţională a Muncii îşi are originea în mişcările de proteste ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la opt ore. În memoria românilor de astăzi ea este un simbol „împins“ între două amintiri: mitingurile lui Ceauşescu şi prima baie în mare. adevarul.ro vă propune o scurtă plimbare prin istoria recentă, când 1 Mai Muncitoresc era „obligatoriu“.
După 1990, sărbătoarea de 1 Mai a fost „aruncată la coşul de gunoi al istoriei“, laolaltă cu toate simbolurile care aminteau de jumătatea de secol sub comunism. 1 mai 1990 a însemnat o zi obişnuită de campanie în vederea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale care urmau să aibă loc la 20 mai 1990. A fost, totodată, o nouă zi din fenomenul „Piaţa Universităţii“. România era prea ocupată cu politica pentru a-şi mai aduce aminte că 1 mai este, de fapt, Ziua Muncii.
Cu timpul, românii şi-au amintit de tradiţiile interbelice şi au făcut ca 1 mai să redevină ziua celei dintâi băi în mare.
În acest an, ziua de 1 Mai va fi sărbătorită în județul Satu Mare la Sâmbra Oilor unde se vor aduna de la ora 12,00 politicienii pentru o baie de mulțime.
Vor fi prezenți Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, Ministrul Secretar de Stat al românilor de pretutindeni, sătmăreanul Gică Cârciu, vicepreședintele PSD responsabil pe regiunea de Nord Vest Radu Moldovan, vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, Senatorul PSD și președintele PSD Suceava, Ioan Stan, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, Alin Seserman secretar de stat la Ministerul Mediului( bistrițeanul care a fost înfiat de sătmăreni pentru a i se oferi acest post) dar și liderul AUR, George Simion, organizațiile sătmărene ale USR și PNL.
Programul Festivalului
Organizatorii evenimentului au transmis, programul oficial al evenimentului.
În program:
12:00 – DESCHIDEREA OFICIALĂ;
12:20 – Momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui – IRINA MAN și Grupul din Bixad;
12:40 – Asociația Socio-Culturală „Țara Oașului”;
13:00 – Ansamblurile Folclorice Oașul , Sânzienele din Negrești Oaș și MARIA TRIPON;
13:20 – Maria și Mihai Nemeș;
13:40 – Ansamblul Folcloric Florile Turțului;
14:00 – MARIA PETCA POPTEAN și Ansamblul Folcloric Măgura din Târșolț;
14:20 – Nicolae și Nicușor Mureșan;
14:40 – BIANCA-ANGELA CIONCA și Ansamblul Folcloric Florile Tărnii;
15:00 – ADELINA MIHĂILĂ;
15:05 – Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas;
15:25 – Petrică Zele;
15:45 – Ansamblul Folcloric al Județului Doruri Sătmărene și soliștii: Darius Câmpean, Bogdan Bota, Sara Nistor, Adelin Turi, Paula Cornea, Iulian Goste, Karina Molnar și Liliana Bota;
16:15 – Ana-Georgiana Ciorba;
16:35 – Mihai Zele;
16:55 – Gheorghe Berende și Grupul din Prilog.