Calvarul românilor expulzați și refugiați în 1940 este moștenit și de urmașii lor. Discriminare legalizată

• publicat la: 17 mai 2022
Calvarul românilor expulzați și refugiați în 1940 este moștenit  și de urmașii lor. Discriminare legalizată

O delegație a Asociației românilor expulzați si refugiați în 1940, filiala Carei, a fost astăzi în audiență la conducerea Casei Județene de Pensii Satu Mare ca urmare a unor documente remise de aceasta în ultima perioadă de timp. Urmașii românilor expulzați în 1940 de regimul hortyst au fost înștiințați că nu mai este valabilă proba cu martori în fața notarului pentru a dovedi calitatea de refugiat. Spre deosebire de județul Satu Mare, în alte județe se acceptă de către Casele Județene de pensii acest document oficial. În județul Satu Mare nu toate primăriile au acordat acces la arhivă solicitanților. Dacă ar fi să dăm crezare tuturor surselor, unele arhive au fost distruse în mod intenționat cu ceva ani în urmă.

Am fost primiți azi la Casa județeană de Pensii Satu Mare de către directorul Cristian Soponoș, de directorul  adjunct Domuța Simon Mihaela și de către Mocan Cristian, consilier juridic desemnat  pentru verificarea punerii în practică a legii 154/2021.

Persoanele din Scărișoara Nouă au fost nedumerite de refuzul acceptării actului notarial numit proba cu 2 martori în condițiile  în care alte Case de pensii din țară o acceptă fără discuții.

Conducerea Casei de Pensii a motivat acest refuz de anumite situații care au atras controale ale legiuitorului și a îndrumat persoanele  în cauză către Arhivele Naționale din Satu Mare. Până la această dată au fost depuse puțin peste 2300 de dosare la Casa de Pensii Satu Mare.

Din păcate, unele primării din județ nu acordă ajutor persoanelor care solicită acte din arhivă, unul din motivele invocate  fiind că nu le mai au. În aceste condiții, calvarul urmașilor românilor expulzați în 1940 este de nedescris. Oamenii sunt puși pe drumuri de comoditatea unor funcționari publici, de reaua intenție a altora dar mai ales de ordonanțele emise de guvernul rușinii naționale.

În România, discriminarea a fost consfințită prin lege în data de 17 decembrie 2021. Guvernul a adoptat la acea dată Ordonanța rușinii naționale, OUG 130, care prin articolul XL amâna plata indemnizațiilor pentru urmașii celor persecutați etnic în perioada 1940-1944, conform legii 154 din iulie 2021. În timp ce plățile indemnizațiilor urmașilor celor persecutați politic în perioada de după 1945 sunt plătite constant din 2021, pentru cei persecutați etnic în perioada 1940-1944 se spune că pun în pericol bugetul de stat.  Acel buget din care se plătesc pensii speciale, din care se trimit numeroase ajutoare în Ucraina, din care se plătesc demnitari corupți, evazioniști. Doar pentru mâna de urmași ai românilor expulzați de hortyști în 1940 nu se găsește nicio soluție de punere în plată. Guvernul PSD-PNL-UDMR aplică urmașilor românilor expulzați în 1940 același tratament de abandon ca și guvernul corupt din 1940.

Pentru cei care nu au reușit să își întocmească dosarul pentru obținerea indemnizației, le oferim ce anume trebuie să conțină:

Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 în urma Dictatului de la Viena

 

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

 

 

comentarii

de Trif Ioan la 17 mai 2022 - 18:22

Ce mă interesează bugetul de stat.Legea a fost aprobată de Dl.preşedinte,nimeni
Nu este mai presus de lege,aşa că RESPECTAȚI LEGEA !!!

Lasati un comentariu