Comemorarea eroilor neamului la Horea, Sanislău și Marna Nouă

• publicat la: 26 mai 2022
Comemorarea eroilor neamului la Horea, Sanislău și Marna Nouă

Miercuri 25 mai 2022, în comuna Sanislău, s-au desfășurat noi manifestări în cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului”. Au avut loc activități de cinstire a militarilor români căzuți în bătăliile din octombrie 1944 în patru locații, la cinci morminte de război :

· În cimitirul ortodox din satul HOREA, unde sunt înmormântați trei eroi necunoscuți
· La marginea DJ 196 C, în pădurea dintre localitățile Horea și Sanislău, la mormântul ostașului român Marin Neacșu din județul Olt
· În cimitirul ortodox din Sanislău, la două morminte comune de război în care sunt înhumați eroii: Pătran Dănilă, Mihai Dofton, Valeriu Ștefănescu și Ioan Ceașu
· La mormântul comun de război situat în cimitirul din satul Marna Nouă, unde își dorm somnul de veci: doi militari români necunoscuți.

La activitățile de comemorare a celor 10 ostași români au participat alături de rezerviști , militari din cadrul M.A.I., M.Ap.N și S.R.I..

De asemenea la eveniment au fost prezenți inițiatorii proiectului, unic la nivel național, comandantul Garnizoanei Satu Mare, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale, ai Asociației județene a Pensionarilor și Asociației Unirea 2009 Carei precum și numeroși localnici.

Au prezentat alocuțiuni , Ioan Zoltan Kardosi, primarul comunei Sanislău, Claudiu Florian Găzdac, coordonatorul Programului – Instituția Prefectului județul Satu Mare, Mihai Mocan – Muzeul județean Satu Mare și Zamfir Danciu-directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare.

Totodată, elevii Școlii Gimnaziale ” Gheorghe Bulgăr” din Sanislău au prezentat un program artistic de poezie și muzică patriotică. Grupul folcloric de la Marna condus de doamna Maria Rus a sensibilizat atmosfera cu ”cântece de cătană” din bătrâni, iar doamna Angela Muntean a încântat asistența cu vocea sa, cei prezenți acompaniind cântecele sale.

Un moment inedit a fost creat de către fostul expulzat din 1940, românul Nicolae Ghic, din Marna Nouă, în vârstă de 94 de ani care a povestit despre cele întâmplate în comună în timpul ocupației hortyste.

Protocolul manifestărilor a constat în intonarea imnului de stat, ceremonial religios, alocuțiuni, program artistic, depuneri de coroane și jerbe și s-a finalizat de fiecare dată cu audierea piesei cântate la trompetă ”Liniștea” – Silenzio.

Partenerii Programului Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” le mulțumesc primarului comunei Sanislău și locuitorilor implicați pentru modul în care au asigurat buna desfășurare a activităților.

GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !

Lasati un comentariu