Statul român s-a angajat să plătească rente lunare pentru 15.000 de supraviețuitori ai Holocaustului. Nu și pentru urmașii românilor supuși atrocităților și expulzărilor regimului hortyst

• publicat la: 11 mai 2022
Statul român s-a angajat să plătească rente lunare pentru 15.000 de supraviețuitori ai Holocaustului. Nu și pentru urmașii românilor supuși atrocităților și expulzărilor regimului hortyst

Statul român nu a solicitat despăgubiri de război pentru perioada de ocupație hortystă,1940-1944, de la Ungaria. Statul ungar nu plătește despăgubiri pentru familiile românilor expulzați sau uciși în perioada 1940-1944 de către guvernarea hortystă.

Statul român a amânat plata indemnizațiilor pentru urmașii românilor expulzați în perioada 1940-1944 din motive etnice, indemnizații stabilite prin legea 154 din iulie 2021. 

Statul român va plăti despăgubiri în valoare de până la 2.500 de șekeli (745 de dolari) pe lună supraviețuitorilor români ai Holocaustului pentru tot restul vieții, în urma unui acord între guvernele israelian și român, care urmează să fie semnat în următoarele zile. În jur de 15.000 de persoane vor beneficia de acești bani, conform estimărilor oficiale, citate de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la Inpolitics.ro.

Acordul va face, potrivit ediției din 3 mai a cotidianului Haaretz, ca România să recunoască documentele israeliene furnizate de Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului din Ministerul Egalității Sociale.

Până acum, Guvernul României nu recunoștea automat astfel de documente din Israel, așa că supraviețuitorii trebuiau să prezinte documente oficiale românești sau să le obțină din arhivele statului român, scrie activenews.ro.

Guvernul României duce o crasă politică de discriminare prin tratamentul total diferit al celor care au avut de suferit de pe urma  unor regimuri totalitare instaurate vremelnic în țara noastră.

Urmașii românilor uciși sau expulzați în 1940 de către Ungaria Hortystă ce a ocupat Ardealul de Nord sunt mereu amânați cu plata indemnizațiilor potrivit Legii 154 din 2021 dar urmașii deportaților care beneficiază de indemnizații potrivit  legii 130 din 2020 sunt în plată.

Legea 154 din 2021 a venit abia după ce s-a intervenit față de legea 130 din iulie 2020 care acorda indemnizații urmașilor celor deportați din alte perioade de timp. Calvarul românilor abandonați de statul român în 1940 continuă prin refuzarea acordării de indemnizații urmașilor lor la fel cum se acordă urmașilor deportaților de după 6 martie 1945.

Memoriul urmașilor românilor expulzați în 1940 a primit răspuns de la Guvernul României. Se menține DISCRIMINAREA

Buletin de Carei

Lasati un comentariu