Ziua Regalității marcată cu fast la Carei

• publicat la: 11 mai 2022
Ziua Regalității marcată cu fast la Carei

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Regalității la 10 mai, elevii Liceului Teoretic Carei au realizat mai multe activități care să marcheze aceste momente importante ale istoriei țării noastre.

Importanța zilei  de 10 mai, Ziua Națională a României între 1866 și 1947, cât și ziua încoronării  primului rege al țării – Carol I, a fost celebrată la Castelul Karolyi prin participarea elevilor de la Liceul Teoretic Carei, Colegiul Național Doamna Stanca din Satu Mare și Scoala Gimnazială Vasile Lucaciu-Carei, printr-o prezentare PowerPoint bazată pe o bună cercetare și documentare cu date și imagini asupra istoriei regalității, date despre Casa Regală, cu momentele sale decisive în istoria României, precum obținerea Independenței de stat, dar și momentele de criză dinastică privind  regele Ferdinand și regele Mihai I.

Toate acestea au fost intercalate cu momente artistice, precum scenete din viața cotidiană a monarhilor, o interpretare la vioară a Rapsodiei Române, compusă de George Enescu și delectarea publicului cu două valsuri executate într-un cadru ancestral.

Si-au adus contribuția la realizarea acestui eveniment elevii claselor a X a C și a XI a C, coordonați de prof. Mădăras Monica, prof. Pașca Răzvan și coregraf Păvăluc Raluca.

Directorul Direcției de Cultură din Carei, Bogdan Georgescu le-a prezentat elevilor cele mai importante momente din istoria Castelului Karolyi, cât și vizita regelui Ferdinand și a reginei Maria la Carei în memorabilul an 1919. Tabloul ce reprezintă acele momente memorabile din 1919 nu este amplasat la loc  de cinste ci deasupra ușii ce duce la baie.

Elevii Scolii Gimnaziale Vasile Lucaciu au realizat o expoziție de pictură, reprezentând monarhii României, îndrumați de d-na  director Mocanu Alina și profesoara Mărcuș Johanna.

Manifestările dedicate acestor momente istorice i-au avut invitați pe elevii Colegiului Național Doamna Stanca din Satu Mare, însoțiți de doamnele profesoare Silaghi Gabriela și Govor Maria.

Cu ocazia sărbătoririi acestor importante momente istorice naționale, elevii și profesorii au descoperit  frumusețea cercetării, a documentării, și-au dezvoltat spiritul de muncă în echipă, dragostea pentru lectură și nu în ultimul rând, au trăit și scris istorie!

E nevoie ca toate datele importante din istoria acestui popor românesc să fie marcate așa cum se cuvine pentru ca tânăra generație să fie corect informată.

Lasati un comentariu