Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, va marca Ziua tratatului de la Trianon

• publicat la: 3 iunie 2022
Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, va marca Ziua tratatului de la Trianon

Sâmbătă, 4 iunie 2022, ora 13,00, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, vă invită să participați la marcarea a 102 ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. Acțiunea se va desfășura în fața Monumentului Ostașului Român.

Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria au fost desprinse popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de  Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare.

Departe de a fi oferit vreun cadou României, departe de a favorizat Statul român, Tratatul de la Trianon se limita numai a pune pecetea dreptului public internațional pe o incontestabilă realitate istorică: apartenența Transilvaniei cu populație majoritar românească la România, stat național unitar.

Adevărul este că pentru drepturile românilor din Transilvania au murit 40.000 de români numai în Revoluția din 1848-1849, iar în primul Război Mondial s-au jertfit sute de mii de soldați pentru Unirea Transilvaniei cu România Mamă.

Participanții sunt rugați să aducă și steaguri tricolore.

Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei

4 Iunie – Ziua Tratatului de la Trianon

Lasati un comentariu