Proba la Limba Română de la Evaluarea Națională NU ESTE aceeași pentru toți candidații. Doar elevii de la secția maghiară au subiecte diferite

• publicat la: 15 iunie 2022
Proba la Limba Română de la Evaluarea Națională NU ESTE aceeași pentru toți candidații. Doar elevii de la secția maghiară au subiecte diferite

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj face anchetă la Şcoala Gimnazială din comuna Predeşti, după ce elevii care au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale au primit subiectele pentru şcolile care studiază în limba maghiară, potrivit Agerpres. Elevii au fost chemaţi ieri după-amiază să reia proba cu subiecte de rezervă.

Deci elevii din România care frecventează clase cu predare în limba maghiară nu au aceleași subiecte la proba Limba și Literatura Română cu elevii care frecventează clase cu predare în limba română sau alte minorități. Pentru că la clasele cu predare în limba germană, subiectele la proba Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională au fost identice cu cele de la clasele cu predare în limba română.

Adică elevii din clasele cu predare în limba maghiară au statut privilegiat față de alte minorități? Cum vor putea acești elevi să cunoască bine limba oficială a țării în care trăiesc dacă se aplică standarde diferite la predarea Limbi și Literaturii Române?

Potrivit inspectorului general din județul Dolj, Daniel Ion, se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii, precum şi sancţionarea cadrelor didactice care au făcut parte din comisia de examen şi nu au observat eroarea.

“La Predeşti a fost făcută deja o anchetă şi se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii care ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului şi vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen şi care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice şcolilor cu predare în limba maternă maghiară. Avem toleranţă zero pentru astfel de situaţii”, a declarat presei Daniel Ion.

Elevii de la Predeşti au reluat proba la limba română cu subiecte de rezervă, în a doua parte a zilei.

 

Lasati un comentariu