Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

• publicat la: 29 iunie 2022
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel, marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului.

Dacă Sfântul Apostol Pavel  este “piatra” pe care Hristos a zidit Biserica Sa, Sfântul Pavel este una dintre cele mai puternice personalităţi din istoria Bisericii creştine, exemplul reînnoirii omului în Hristos, după o experienţă trăită pe drumul Damascului.

Petru a fost pescar şi i-a fost prezentat Mântuitorului de către fratele său, Andrei. Numele său iudeu era Simon, dar Hristos îl va numi Petru (Chifa – piatra).

Tu eşti Simon, fiul Iona; tu te vei numi Chifa (Chefa)” (Ioan 1, 42).

Nestatornic în credinţa sa în Hristos, Petru L-a afirmat, L-a negat şi s-a lepădat de Hristos, totuşi Mântuitorul i-a spus: “Şi Eu îţi zic ţie că tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18 ).

Sfântul Petru a propovăduit la Ierusalim, în ludeea, în Samaria, în Asia Mică, până în Babilon. A murit la Roma, în timpul persecuţiei lui Nero, fiind răstignit pe cruce, cu capul în jos.

Sfântul Apostol Pavel era educat în tradiţia fariseică şi a luptat împotriva creştinilor, participând la uciderea arhidiaconului Ştefan.
A primit numele de Saul după ce s-a convertit: “Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”, l-a auzit pe Mântuitor întrebându-l. Însă despre momentul de revelaţie de pe drumul Damascului, unde Hristos i s-a arătat în lumină, Sfântul Pavel va spune mai târziu: Darul lui Dumnezeu m-a făcut să fiu ceea ce sunt (1 Cor. 15, 10).

S-a pregătit timp de trei ani, prin rugăciune, pentru noua sa misiune, dedicându se cunoaşterii lui Hristos, iar când s-a întors la Damasc a început să predice Evanghelia. A participă la două călătorii misionare şi şi-a găsit sfârşitul la Roma, fiind martirizat prin decapitare în timpul lui Nero.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt ocrotitori ai sistemului penitenciar, ei înşişi fiind întemniţaţi pentru credinţa lor.

Îi ocrotesc pe cei lipsiţi de libertate, care plătesc pentru greşelile lor, aşa cum şi ei au greşit faţă de Dumnezeu – Petru când s-a lepădat de Hristos, iar Pavel prigonindu-i pe creştini./sursa cotidianul.ro

Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol. Nu se scutură fructele din pomi.

În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

La Multi Ani! celor ce poartă numele de  Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

Lasati un comentariu