Acțiuni ale polițiștilor sătmăreni pentru reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere

• publicat la: 17 iulie 2022
Acțiuni ale polițiștilor sătmăreni pentru reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere
În ultimele 48 de ore, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au acționat pe principalele artere din județ pentru prevenirea accidentelor rutiere, prin depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 320 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 110 000 de lei.
Totodată, au fost reținute 36 de permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare:
-26 de conducători auto, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, au circulat cu viteze cuprinse între 102-169 km/h, pe sectoare de drum cu viteza maximă admisă de 50, 90, respectiv 100 km/h.
-Patru conducători auto, cu vârste cuprinse între 41 și 52 de ani, au fost depistați, în trafic, în timp ce efectuau manevra de depășire, pe tronsoane de drum unde depășirea este interzisă.
-Șase conducători auto, cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani, nu au acordat prioritate de trecere pietonilor aflați pe trecerea de pietoni marcată și semnalizată corespunzător.
Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului
La data de 17 iulie a.c., în jurul orei 03:35, polițiștii rutieri au identificat, în trafic, în municipiul Satu Mare, la volanul unui autoturism, un tânăr, de 23 de ani, din Turț, aflat sub influența băuturilor alcoolice.
Fiind testat cu aparatul alcooltest, a rezultat o concentrație alcoolică de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Tânărul a fost condus la spital, unde i s-au prelevat probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Cercetați pentru conducerea de vehicule având exercitarea dreptului de a conduce suspendată
La data de 16 iulie a.c., polițiștii rutieri au identificat, în trafic, pe DN1C, între localitățile Iojib și Apa, un bărbat, de 44 de ani, din Satu Mare, care se afla la volanul unui autoturism.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are dreptul de a conduce suspendat.
La aceeași dată, polițiștii rutieri, au identificat, pe raza municipiului Satu Mare, un tânăr, de 22 de ani, din Satu Mare, care se afla la volanul unui autoturism, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
În ambele cauze s-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea de către conducătorii auto a infracţiunii de conducerea unui vehicul având permisul de conducere suspendat.
Recomandări pentru conducătorii auto:
Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efecte psihoactive!
Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar şi cea mai supusă riscului de accident. Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente negative, polițiștii recomandă șoferilor să țină cont de unele reguli atunci când sunt în trafic, astfel:

Să reducă viteza și să conducă cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni.

Să acorde întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii.

Să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni.

O atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative!

Lasati un comentariu