Comunicat de presă. Societatea Avram Iancu cheamă românii la protest

• publicat la: 6 iulie 2022
Comunicat de presă. Societatea Avram Iancu cheamă românii la protest

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, întrunită în ședința Biroului Executiv Național a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului si mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.

Discuția avută  cu primarul Cristian-Ovidiu Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului national Avram Iancu din piata centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței și totodată să ne prezentăm si explicăm poziția Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România în această problemă.

În discuțiile avute la sediul Societății, membrii Biroului Executiv Național au concluzionat că argumentele prezentate de primarul orașului Turda în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

Membrii Biroului Executiv National consideră că:

– prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizează o mare împietate față de memoria Eroului Național.

– Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și clădirile retrocedate cultelor.

– După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești ale orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.

– Golită de statui, piața centrală a orașului va fi seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire pînă astăzi.

– Considerăm că spațiul generos al pietei si viitoarei zone pietonale oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a amplasa în piață și statuia lui Andrei Saguna, pentru a înfrumuseța centrul orașului și a-l îmbogăți cu elementele de identitate națională.

În consecință, membrii Biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a impiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.

Protestul Societății Avram Iancu se va concretiza într-o petiție adresată primăriei Turda, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022.

Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului, se va organiza un “Marș al Iancului” de la Marișel la Turda, unde, între orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.

Suntem hotărîti să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa.

Președintele Societății Avram Iancu din România,
Tiberiu Groza

Cluj Napoca, 05.07.2022

Lasati un comentariu