Copiii românilor din zona Tășnad nu au acces la clase cu predare în limba română la specializarea TURISM

• publicat la: 16 iulie 2022
Copiii românilor din zona Tășnad nu au acces la clase cu predare în limba română la specializarea TURISM

În stațiunea turistică TĂȘNAD, la liceul din localitate, potrivit datelor afișate de Ministerul Educației pe pagina de Admiterea 2022, se pregătesc elevi pentru Turism și Alimentație doar în clase cu predare în limba maghiară! Copiii românilor din zona și orașul Tășnad nu au acces la învățământ în limba maternă la specializarea Turism și alimentație deși trăiesc în România. Elevii din satele românești din zona de sud a județului Satu Mare au fost abandonați de Inspectoratul Școlar Județean care nu s-a gândit că nu toți au posibilitatea de a face naveta în orașele Carei și Satu Mare.

A avut loc recent repartizare în licee a elevilor care au trecut de Evaluarea  Națională… pag.3. AICI…

La Liceul Tehnologic Tășnad a fost aprobată clasa de Filologie, unde s-a intrat cu 5,66 ca ultimă medie, fiind ocupate toate cele 26 de locuri prevăzute. În schimb, la profilul Servicii, Turism și alimentație, s-a aprobat o singură clasă cu predare DOAR în limba maghiară. Ultima medie de intrare a fost 4,95 dar nu s-au ocupat toate locurile.

De ce statul român pregătește  în zona Tășnad doar tehnicieni în turism vorbitori de limbă maghiară? Turiștii români trebuie trimiși peste graniță și aduși doar turiști din Ungaria?

Rușine celor care au abandonat elevii români din zona și orașul Tășnad stațiune turistică de interes național!

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu