Ion Cherejan, profesor, poet și publicist. A condus publicația „Democratul” din Carei

• publicat la: 24 iulie 2022
Ion Cherejan, profesor, poet și publicist. A condus publicația „Democratul” din Carei
Ion Cherejan (1918-1986)

Localitatea Sanislău a dăruit patrimoniului cultural sătmărean mai multe personalități. Între acestea îl remarcăm și pe Ion Cherejan. Născut în familia Chereji, a absolvit Teologia Greco-Catolică la Oradea. Se va consacra ca teatrolog, dar s-a afirmat mai întâi ca poet.

După terminarea războiului a predat câțiva ani limba și literatura română la Liceul „Vasile Lucaciu” și a condus publicația „Democratul” din Carei.

Se numără printre personalitățile care au (dacă nu au fost vandalizate!) o plăcuță cu numele său, așezată pe „Aleea personalităților” din centrul municipiului Satu Mare.

Neîndoielnic însă, de o mare recunoaștere se bucură în Tg. Mureș, unde a activat o îndelungă perioadă, între anul 1954 și momentul trecerii la cele veșnice. În 2014 distinsul om de cultură din Mureș, Virgil Pană i-a dedicat un volum monografic, bine realizat și bogat ilustrat.

A publicat poezii în presa vremii, dar și în antologia Versuri din Transilvania nordică, apărută la Cluj, sub îngrijirea lui Gheorghe Dăncuș.

Tot în timpul războiului i-a apărut singurul volum antum de poezii, Plecare în cântec. Versuri (1943).

Nae Antonescu, istoric literar consacrat ca „al scriitorilor uitați” spunea: „Poezia lui Ion Cherejan se circumscrie unei stări de suflet legată de perioada tinereții sale romantice, mare iubitor de muzică, încrezător în mesajul liric sfârșit o dată cu maturitatea lui intelectuală. Curios, apropierea de teatru l-a îndepărtat de poezie poate și pentru faptul că n-a acceptat să scrie versuri programatice pe care le pretindea regimul politic de atunci. Astfel Ion Cherejan a rămas o frumoasă promisiune lirică încremenită în debutul recunoscut, cu reale perspective de viitor. Lirica lui este aceea a tinerilor poeți începători, însuflețiți de mirajul cântecului pur, cu imagini reavăne, primăvăratice și împodobite cu metafore”.

Despre versurile lui Ion Cherejan, un poet valoros precum Radu Stanca (și el consacrat în teatru) afirma: „Sunt uneori în versurile lui Ion Cherejan şi inegalităţi dar entuziasmul care le cuprinde poartă în el multă căldură şi mai ales multă pasiune literară”.

Născut în anul în care românii aveau să-și împlinească un vis secular, Ion Cherejan a lăsat în urma sa o operă admirabilă. Luptător pe mai multe „fronturi literare”, dacă viața lui nu se sfârșea atât de devreme, probabil că ar mai fi adus la lumină și alte lucrări valoroase. Iar dacă ar fi trăit și după 1989… Neîndoielnic însă, comunitățile din toate locurile pe unde viața i-a purtat pașii lui Ion Cherejan se pot mândri cu el.

Bibliografie

Nae Antonescu, Din presa sătmăreană de altădată, Satu Mare, 2013, pp. 47, 244-245.

Viorel Câmpean, Marta Cordea, Ion Cherejan, centenarul nașterii, „Mărturii culturale”, Satu Mare, an III, nr. 3 (11), iulie-septembrie 2018, pp. 2-7. https://issuu.com/dagg…/docs/marturii_culturale_-_internet

Ana Cosma, Scriitori români mureşeni. Dicţionar bibliografic, Tg. Mureş, 2000, pp. 32-33.

Virgil Pană, Ioan Chereji. Crâmpeie de cultură transilvană, Tg. Mureş, Editura Ardealul, 2014.

Radu Stanca, O antologie românească de pe alte meleaguri. „Versuri din Transilvania nordică”, în „Transilvania”, Sibiu, an 73, ianuarie 1942, pp. 59-62.

George Vulturescu, Cultură şi literatură în ţinuturile Sătmarului. Dicţionar 1700-2000, Satu Mare, 2000, pp. 62-63.

Dr. Viorel Câmpean
Dr. Marta Cordea

Lasati un comentariu