30 august- ZI DE DOLIU NAȚIONAL. Premierul României ignoră o filă de istorie românească

• publicat la: 30 august 2022
30 august- ZI DE DOLIU NAȚIONAL. Premierul României ignoră o filă de istorie românească

Ziua de 30 august este o zi de doliu naţional: prin Dictatul de la Viena a fost cedat nordul Ardealului cu populație majoritar românească, Ungariei hortyste. Pe pagina guvernului României nu se face referire la această zi așa cum se face referire în cazul suferințelor minoritarilor.

 Actul din 30 august 1940 a fost încurajat de Pactul Molotov-Ribbentrop, semnat de URSS şi Germania Nazistă cu un an înainte (23 august 1939) şi care îşi produsese la 28 iunie 1940 efectele nefaste prin ocuparea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de către soviete.

Prin instalarea regimului maghiar hortyst s-a trecut la masacre și atrocități asupra populației românești majoritare, cele mai însemnate fiind la Ip, Treznea, Nușfalău, Huedin, Zalău, Câmpia Turzii, Luduș etc., ca parte a programului de maghiarizare forțată a nord-vestului Transilvaniei.
Programul prevedea marginalizarea românilor, mobilizarea lor în armată, colonizarea de unguri, șicanarea și hărțuirea românilor pentru a-i determina să plece din casele lor. La astfel de acțiuni au participat nu doar armata, ci și organizații fasciste, cum ar fi organizaţia Partidului Crucilor cu Săgeți condus de Ferenc Szálasi.
După semnarea Dictatului de la Viena, Universitatea din Cluj s-a retras, în refugiu, la Sibiu, pentru a scăpa de orice intervenţie a ocupaţiei maghiare în activitatea instituţiei. Multe  biserici româneşti au fost distruse iar învăţământul în limba română a fost drastic limitat.
Peste 1000 de români au fost masacraţi, la care se adaugă mii de conaţionali bătuţi, schinghiuiţi sau arestaţi, o serie de devastări de case şi biserici, precum şi peste 200.000 de persoane expulzate şi peste 500.000 de români în refugiu. În mai 1944, peste 130.000 de evrei au fost deportaţi de autorităţile maghiare spre lagărele de exterminare.

Ungaria  hortystă a ocupat Ardealul de Nord până la 25 octombrie 1944, când Armata Română a eliberat acest teritoriu, într-o zi simbolică: aniversarea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Actul arbitrar de la 30 august 1940 a fost declarat nul în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, dar a lăsat răni adânci în sufletele a mii de români, ai căror părinţi, fraţi, vecini și consăteni au fost masacrați sau expulzați.

Cu excepţia unor condamnări pentru crime de război a unor persoane direct responsabile de aceste atrocităţi, statul maghiar nu a fost obligat niciodată să plătească daune României şi cetăţenilor săi afectaţi de ocuparea Ardealului de Nord.

Despre cei 4 ani de ocupație violentă și despre atrocitățile asupra românilor băștinași nu vorbește executivul de la Budapesta și nici noul președinte când vin acasă la noi ca să se fotografieze cu peisajele românești.

Regretabil este că guvernanții români sunt la fel de jalnici ca și guvernul din 1940 care a abandonat românii și i-a lăsat pradă atrocităților Ungariei hortyste. Premierul Ciucă nu transmite niciun mesaj românilor supraviețuitori ai ororilor din perioada 1940-1944 așa cum procedează în cazul altor minorități de parcă ar uita că e în primul rând premierul României și nu al altor state. Pentru urmașii românilor care s-au sacrificat pentru păstrarea identității naționale, premierul României și ministrul muncii au aprobat amânarea plăților indemnizațiilor, indemnizații oferite TUTUROR minorităților din România deși nu statul român a fost cel care a produs suferințe și expulzarea lor. Deci trădarea și discriminarea sunt susținute și la ora actuală de guvernul Ciucă!

În România, la Carei și la Cluj Napoca sunt comemorate an de an victimele odiosului Dictat de la Viena în timp ce ministrul muncii, Budăi Marius, își bate joc de suferințele îndurate de români și tratează discriminatoriu cetățenii care au avut de suferit din motive etnice, introducând art.XL prin OUG 130 din 17 septembrie 2021. Veți ajunge la lada de gunoi a istoriei așa cum au ajuns toți cei care au asuprit poporul și neamul românesc.

Nu uitați: Ceva este etern, Transilvania, pământ românesc!

Lasati un comentariu