Adormirea Maicii Domnului. Rugăciunea care se rostește azi

• publicat la: 15 august 2022
Adormirea Maicii Domnului. Rugăciunea care se rostește azi

O, Măicuţă Sfântă
te rugăm fierbinte,
să ne-asculţi de-a pururi
marea rugăminte:
Nu lăsa, Măicuţă,
să pierim pe cale,
căci noi suntem fiii
lacrimilor tale.

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creştine. În România, Sfânta Marie Mare este  şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje urmate sau nu de  manifestări artistice.

Astăzi, rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu au un efect miraculos. Este și ultima zi în care se mai pot culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecţiuni. De la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor.

Iată rugăciunea care aduce sănătate şi vindecare pentru cel ce o spune în această zi.

Preasfântă, Preacurată şi Preaminunată Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi (numele) şi vindecă-ne pe noi, pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă, de bolile grele, transmisibile sau netransmisibile, de bolile ştiute şi neştiute de noi. Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, iar noi să avem tot ajutorul cel bun, sfânt şi ceresc. Îţi mulţumim Maică Sfântă pentru vindecare, pentru tot ajutorul Tău, pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu, că Tu eşti scară la Cerul Sfânt, pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în cererile noastre cele îndreptăţite. Amin!”

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

Maica Domnului fără cârtire a purtat crucea Fiului ei și tot așa o poartă și pe a noastră cu iubire mare, oricare ar fi ocara împotriva noastră și oricare ar fi nevoința noastră, și cu atât va fi mai greu pentru ea, cu cât o lepădăm și o ignorăm. Ea este deci, mult mai aproape de cei necăjiți și ocărâți, decât de cei ce sunt scutiți.

(Arhimandrit Arsenie PapaciocScrisori către fiii mei duhovnicești, Mănăstirea Dervent, Constanța, 2000, p. 54)

În Grădina Maicii Domnului, cum este numită țara noastră, Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită prin numeroase pelerinaje.

Ca în fiecare an, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, întâmpinat cu multă evlavie de toți credinicoșii, va fi precedat de tradiționalul pelerinaj ”La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

În ziua praznicului, joi, 15 august 2019, de la ora 9.00, pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, avându-l alături pe Mitropolitul Innocentios și înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor, având o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului. În seara dinaintea sărbătorii se săvârşeşte în toate bisericele Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. Foarte multe mănăstiri din ţară adună cu prilejul acestui praznic sute şi mii de pelerini în jurul zidurilor lor, aceştia petrecând întreaga noapte în rugăciune, cântare şi priveghere.

Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. De aceea, pentru creştini, Maica Domnului este ca o mamă mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte şi să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu.

Când plângeai sub cruce, Maică-ndurerată,
te-a primit de Mamă omenirea toată.

Călători pe mare, veşnic în primejdii
noi ne-am pus în tine flacăra nădejdii.
Tu eşti steaua mării călăuzitoare,
eşti şi aurora veşnicului soare.

Când nori grei şi ceaţă înegri-vor zarea,
vino, Sfânt Luceafăr, să ne-arăţi cărarea.

Şi condu-ne barca prin orice furtună,
ca în portul veşnic să fim împreună.

Nu lăsa, Măicuţă, să pierim pe cale,
căci noi suntem fiii lacrimilor tale!

Lasati un comentariu