Chemați la instanța supremă pentru că am solicitat și anunțuri în limba română la Carei

• publicat la: 9 august 2022
Chemați la instanța supremă pentru că am solicitat și anunțuri în limba română la Carei

SC Diverti Media SRL, editor al Buletin de Carei, este chemată în recurs la Înalta Curte de Casație București de fundația Szekler Monitor din Harghita pentru că am solicitat anunț și în limba română pe poarta de intrare a cimitirului unde sunt înhumați eroii români căzuți pentru eliberarea Careiului în 25 octombrie 1944. În același cimitir își dorm somnul de veci  atât maghiari cât și români. Fundația amintită și-a permis să depună la dosarul cauzei documente netraduse în limba română precum corespondența purtată cu Primăria Carei.

Trăiesc și români la Carei. Vrem plăci cu înscrisuri și în limba română

În România este o adevărată aventură să fii și să te manifești ca român! Pe zi ce trece ne confruntăm cu situații desprinse parcă din romane de ficțiune. Ștampila de la instanța supremă ne confirmă că nu e ficțiune ci crunta realitate.

Am solicitat ca pe poarta de intrare a cimitirului central din Carei, cea care duce la mormintele eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea orașului din 25 octombrie 1944, să fie postat și un anunț în limba română alături de cel în limba maghiară. Pentru că românii au și ei dreptul la anunțuri în limba lor maternă, în țara lor, România.

Tocmai din Harghita s-a găsit o fundație care să conteste solicitarea noastră pe motiv de ,,incitare la ură…etc.,, …clasicele văicăreli ale unor discriminați pozitiv.

Am parcurs toate etapele, am trecut …gradual…pe la toate instanțele pentru a ne susține punctul de vedere privind necesitatea unui anunț în limba română pe poarta de intrare a unui cimitir din Carei. Menționăm că la alte cimitire se respectă limba română pentru că există și anunțuri în limba română.

CNCD și Curtea de Apel Mureș au confirmat că limba română este limbă oficală în România și deci folosirea ei nu poate fi considerată ca și incitare sau provocare împotriva minoritarilor. Decizia este însă contestată de Szekler Monitor, fundația care se ocupă cu acționarea în judecată a românilor patrioți.

E normal să avem anunțuri în limba română la intrările cimitirelor din Carei! Curtea de Apel  Târgu Mureș respinge acuzațiile Szekler Monitor

Pentru noi este  o deosebită onoare ca să ne apărăm limba noastră maternă, limba vechilor cazanii, limba sfântă a neamului românesc.

Așa că niciun sacrificiu nu e prea mare când vine vorba de graiul nostru sfânt!

,,Limba noastră-i numai cântec,
Doina dorurilor noastre,
Roi de fulgere, ce spintec
Nouri negri, zări albastre,,….Alexei Mateevici
.
Nu uităm nici lirica lui George Coșbuc, românul patriot. 

,,Câţi duşmani aveam pe lume!

Graiul ni-l cereau anume,

Să-l lăsăm!

Dar nestrămutaţi strămoşii

Tot cu arma-n mâini au stat:

Au văzut şi munţi de oase,

Şi de sânge râuri roşii,

Dar din ţara lor nu-i scoase

Nici potop şi nici furtună.

Graiul lor de voie bună

Nu l-au dat!

 

Astăzi stăm şi noi la pândă,

Graiul vechi să-l apărăm;

Dar pe-ascuns duşmanii cată

Să ni-l fure, să ni-l vândă.

Dacă-n vreme tulburată

Nu ne-am dat noi graiul ţării,

Azi, în ziua deşteptării,

Cum să-l dăm?

 

ing.Daniela Ciută,

unic acționar al SC DIVERTI MEDIA SRL Carei

 

 

 

comentarii

de Nicu la 9 august 2022 - 21:51

Ce vremuri ciudate am ajuns!

Lasati un comentariu