La Carei și Cluj Napoca se comemorează victimele Dictatului odios de la Viena

• publicat la: 25 august 2022
La Carei și Cluj Napoca se comemorează victimele Dictatului odios de la Viena

Data de 30 august 1940 a fost una fatidică pentru românii din nordul Ardealului. Prin semnarea Dictatului de la Viena se răpeau teritorii românești pentru a fi cedate Ungariei hortyste. Atrocități de neimaginat s-au săvârșit împotriva populației românești, majoritare în Ardeal.

Părinții și bunicii noștri au asistat neputincioși la instalarea unei administrații antiromânești.

Pentru ca astfel de orori să nu se mai repete avem datoria de a face cunoscută istoria noastră, istoria neamului românesc. Și pentru că Ministerul Educației din România nu dorește să facă publice în manualele școlare file de istorie românească, ne revine nouă, asociațiilor românești, datoria de a nu permite  ascunderea istoriei.

Manifestările comemorative nu sunt provocări ci sunt datorii ale fiecărei asociații românești. Doar în respect față de strămoși putem construi ceva durabil. Ne iubim copiii dar ne iubim și părinții și bunicii și străbunicii….

Nu stați deoparte atunci când ne plângem suferința. Face parte din viață. Veniți la Carei sau la Cluj Napoca ca să vărsăm împreună o lacrimă pentru cei ce nu mai sunt  și să dăm prilej de bucurie că nu au fost uitați, supraviețuitorilor!

Să ne aducem aminte de vorbele nepieritorului istoric Nicolae Iorga: ,,Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se,,.

Duminică, 28 august 2022, ora 12,oo, la Cluj Napoca se va porni de la Biserica din Deal (str. Bisericii Ortodoxe) în Marșul Românilor, urmând ca acesta să ajungă în Piața Avram Iancu în jurul orei 14,00 unde se va desfășura adunarea publică de comemorare a victimelor  dictatului de la Viena. 

La Carei, manifestarea comemorativă va începe de la ora 12,00, luni 29 august 2022, în fața monumentului românilor refugiați și expulzați din curtea bisericii Sf.Apostol Andrei de pe strada Ignișului.

30 August 1940. Dictatul de la Viena

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu