S-a dezvelit placa comemorativă pentru lelea Victoria din Marna Nouă. VIDEO

• publicat la: 21 august 2022
S-a dezvelit placa comemorativă pentru lelea Victoria din Marna  Nouă. VIDEO

Duminică, 21.08.2022, a avut loc la Marna Nouă un eveniment comemorativ dedicat interpretei și păstrătoarei de folclor moțesc, lelea Victoria Rusu (1942-2021).

Slujba de parastas s-a săvârșit la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Marna Nouă după care a urmat sfințirea și dezvelirea unei plăci comemorative la Căminul Cultural, un moment muzical de folclor moțesc susținut de Răzvan Roșu, împreună cu grupul folcloric din Marna Nouă și grupul de tulnicărese din Ianculești.

Au fost prezenți primarul comunei Sanislău, Kardos Zoltan, directorul Muzeului județean , Liviu Marta, Asociațiunea ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei și Societatea Avram Iancu filiala Carei.

Cântecul și voia bună au fost la ele acasă așa după cum i-ar fi plăcut și lelei Victoria.

Monica Rusu și Răzvan Roșu au interpretat cântece tradiționale alături de grupul moațelor din sat după care cei prezenți au fost invitați la dans.

GALERIE FOTO

Lelea Victoria nu mai are nevoie de nicio prezentare, cel puțin în județul Satu Mare. A fost sufletul tuturor activităților culturale tradiționale.

Locuința sa avea mereu deschisă ușa pentru cei care vroiau să afle mai multe despre obiceiurile de demult. Șezători ad-hoc sau seri de cântec și clacă au fost  la ordinea zilei la locuința sa din gara satului Marna Nouă. Aici a avut loc chiar și o emisiune legată de plecatul tinerilor în armată, cu cântece de cătănie și joc ca pe vremuri.

Lelea Victoria a prezentat  zestrea moților  din Carei și Negrești-Oaș până la Mangalia. A adunat numeroase Diplome de la manifestările unde a participat și unde a fost apreciată.

Buletin de Carei










Lasati un comentariu