Comemorarea lui Avram Iancu la Carei la 150 de ani de la înveșnicirea sa. VIDEO

• publicat la: 4 septembrie 2022
Comemorarea lui Avram Iancu la Carei la 150 de ani de la înveșnicirea sa. VIDEO

Duminică, 4 septembrie 2022, a avut loc la Carei comemorarea Eroului Național Avram Iancu de către românii din localitate, Marna Nouă, Horea, Scărișoara, Ianculești, Satu Mare, Asociațiunea ASTRA Carei și Unirea 2009 împreună cu cadrele militare în rezervă. An de an, la Carei se organizează de către asociațiunea ASTRA și colaboratorii săi comemorarea lui Avram Iancu înainte de Serbările Naționale de la Țebea.

Parastasul de pomenire al lui Avram Iancu a fost săvârșit de către  preacucernicii părinți Ioan Valer, Danciu Viorel, Gheorghe Sorian, Sălăjan Leontin și Călin Pop.

Au fost depuse coroane de flori de către Asociațiile ASTRA, Unirea 2009 și a cadrelor militare în rezervă, a românilor refugiați și expulzați în 1940 și grupul de moți din Marna Nouă.

Au rostit alocuțiuni Daniela Ciută din partea ASTRA Carei și Mihai Pintea din partea asociației Unirea 2009 Carei. Momentele cultural artistice au fost asigurate de către moațele din Marna Nouă, de solistele Monica Rusu și Melisa Stan iar tânărul Cezar din Marna a recitat versuri patriotice.

La comemorarea de la Carei a Eroului Național Avram Iancu s-a vorbit despre situația cu care se confruntă românii din comunitățile  unde se urmărește dezbinarea lor de către dușmanii neamului românesc. Apelul la unitate lansat de către Mihai Pintea a fost reprezentativ în acest sens și bine primit de către toți cei prezenți.


Nimeni din administrația locală nu a onorat invitația de participare și nici nu au fost asigurate stativele pentru coroane așa cum se proceda în fiecare an. Aversiunea împotriva asociațiunii ASTRA este comparabilă cu cea din perioada ocupației austro-ungare. Nici limba română nu este acceptată mereu de administrația Kovacs-Keizer care o refuză când vine vorba de prezentarea unei expoziții fotografice de folclor la fel cum nu este acceptată amplasarea unui catarg cu drapel românesc pe domeniul public din Carei de către cele două asociații organizatoare. Așa că lupta pentru păstrarea identității românești continuă la Carei.

,,Avem Ardealul sfânt, pământul răstignirii,
Cu tunuri sfârtecat de cel viclean
Avem ierarhii sfinţi, pe Iancu şi martirii,
Pe Horia tras pe roată pentru neam,,

Iancu n-are duh să moară, Duhul lui e duh de țară și-n veci pururi n-o să moară!

Trăiască Duhul lui Iancu!

Buletin de Carei










comentarii

de Remus la 6 septembrie 2022 - 11:35

Felicitari! Rusine primariei ca nu a pus stativele de coroane!

Lasati un comentariu