Adunare generală ASTRA la Șomcuta Mare

• publicat la: 2 octombrie 2022
Adunare generală ASTRA la Șomcuta Mare

Astriști din mai multe despărțăminte din țară s-au întâlnit ieri, 1 octombrie 2022, la Șomcuta Mare, la lucrările Adunării Generale convocate de către președinta prof.Alina Talpoș.

În deschidere a fost intonat Imnul de Stat și Imnul ASTRA.

A fost un regal din toate  punctele de vedere. Susținerea și colaborarea cu Primăria și Consiliul Local, cu Liceul Ioan Buteanu din localitate, cu Clubul Elevilor au făcut ca sărbătoarea astristă să fie deplină. Pe tot  parcursul evenimentului a onorat cu prezența primarul Gheorghe Buda.

Invitatul de onoare a fost academicianul Marius Porumb, membru al despărțămintelor Carei și Cluj Napoca. Domnia sa a susținut un material dedicat bisericilor din Țara Chioarului și intitulat ,, Laudă Chioarului, țară de istorie și artă românească,,.

Cei prezenți au avut parte de o adevărată lecție de istorie și artă din partea academicianului Marius Porumb, după care au urmat alocuțiuni ale președinților de despărțăminte și ale invitaților, prezentări de revistă, prezentări de obiceiuri și tradiții locale: o șezătoare tradițională, dansuri și cântece specifice zonei Chioarului. Nu au lipsit nici cele două coruri șomcutene, care au încântat auditoriul cu prestația lor de înaltă ținută.

La Șomcuta Mare este asigurată continuitatea acestor activități, tânăra generație fiind adânc implicată prin grija cadrelor didactice de  la liceul din localitate și susținerea administrației locale.

Am remarcat un tânăr dirijor în persoana studentului de la Consevatorul de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, Gelu Naum. Nu a rămas neobservat nici taragostistul Răzvan Buhai, vrednic urmaș al nemuritorului Dumitru Fărcaș sau  violonistul Sergiu David.

Au fost alături de președinta ASTRA Șomcuta Mare, prof.Alina Talpoș, invitați din tot județul dar nu numai, președintele ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu de la Sibiu, reprezentanți ai despărțămintelor din Târgu Lăpuș, Dej, Carei, Năsăud, fiecare prezentând portul popular specific.

ASTRA, Despărțământul Șomcuta Mare a demonstrat și de această dată că păstrează intactă zestrea lăsată de înaintașii noștri astriști și pregătește și tânăra generație pentru asigurarea continuității, un exemplu de urmat.

În cadrul lucrărilor de sâmbătă, 1 octombrie 2022, a avut loc și alegerea noii conduceri. A fost reconfirmată în funcția de președinte, prof.Alina Talpoș, cu unanimitate de voturi. Felicitări întregii echipe ASTRA Șomcuta Mare pentru munca depusă, pentru activitățile organizate constant, pentru colaborarea cu despărțămintele din zonă și pentru spiritul românesc  de care dă dovadă.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT ASTRA!

GALERIE FOTO

 

 

 

Lasati un comentariu