Drumeții la Bătarci organizate de Asociația Cutezătorii Munților

• publicat la: 16 octombrie 2022
Drumeții la Bătarci organizate de Asociația Cutezătorii Munților

Am dat startul drumețiilor de pus în rama, anunță Asociația Cutezătorii,  evenimente din cadrul proiectului #creatorideamintiri– cu o prima experienta în mijlocul naturii, la Batarci, județul Satu Mare.

35 de copii (plus 18 adulți) au trăit o zi în mijlocul unei naturi primitoare, care ne-a oferit soare, căldura domoala a toamnei, priveliști colorate și multe cărări numai bune de bătut.

Drumetia a început din centrul comunei Bătarci, de la Primărie, un loc în care viziunea celor ce conduc destinele comunei, de a dezvolta potențialul turistic al zonei, s-a împletit în mod fericit cu priceperea și munca echipei Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare. Ne înclinăm cu recunoștință!

După instructajul nelipsit la astfel de drumeții, am urmat traseul marcat cu triunghi albastru spre biserica, am traversat curtea bisericii (nu înainte de a ne umple sticlele cu apă!) și am pornit sa străbatem satul.

Un cățel a fost salvat din spini cu această ocazie, gratie copiilor care au fost atenți la sunetele venite din apropierea unui șanț și colegului George, asistent medical la terapie intensiva. #misiuneindeplinita

Am admirat câteva căsuțe tradiționale, o palincie, livezile de pruni (din care tot pălincă se face), o vaca legată care ne-a mugit destul de neprietenos, apoi am părăsit satul și am început urcușul spre Măgura Batarciului, loc unde ne aștepta deja echipa #salvamont și parte din #cutezatoriimuntilor, cu kiturile de via ferrata pregătite pentru temerari.

Efortul ne-a fost răsplătit cu priveliștea panoramică de pe Piatra lui Ferenț, apoi ne-am delectat ochii cu stâncile numite Ghiboace, datorita formei ciudate și, după mai bine de o ora și jumătate de mers pe jos (într-o zi de sărbătorire a Mersului pe Jos-15 octombrie), am ajuns la punctul de pornire în traseul de via ferrata, primul traseu de acest tip din nord-vestul țării.

Primii curajoși nu au mai avut răbdare și s-au echipat rapid. Ne-am exersat răbdarea, de altfel, așteptând ca fiecare sa parcurgă traseul în ritmul sau și cu ajutorul potrivit, atunci când a fost cazul.

Nimeni nu a rămas pe dinafară, chiar și părinții și însoțitorii grupurilor și, bineînțeles, voluntarii Cutezatori, toți cei ce au dorit au parcurs traseul. Ca de fiecare dată, unii au făcut traseul de mai multe ori și cu greu am reușit să-i oprim.

După câteva ore petrecute pe stâncă, am revenit pe același traseu în sat, la locul de întâlnire din care plecasem, Primăria Batarci.

Obosiți, dar fericiți!

Ne-au fost alături de această dată 8 copii de la Centrul Buki din Cidreag, comuna Porumbesti, alături de doamna Edit și soțul dânsei (toată admirația pentru implicare de nota 10) și două voluntare din Germania.

Copiii au rareori ocazia de a ieși din sat, nu de a participa la drumeții sau de a vedea vreodată un traseu de via ferrata.

Ne-au fost alături și alți copii din medii defavorizate, care au aflat de la noi ce înseamnă drumețiile și câta bucurie putem primi în mijlocul naturii.
Ne bucurăm că un astfel de proiect ne da ocazia sa susținem financiar prezența unor copii care altfel nu și-ar permite excursii plătite.
Ne-am bucurat să avem parte de prezența și energia vesela a unei adevărate echipe, elevi de clasa a X-a ai Liceului cu Program Sportiv din Satu Mare, coordonați de doamna prof. Loredana Olah.

Copii și adolescenți din 10 școli din Satu Mare, Carei, Călinești-Oaș, Cidreag, părinți, organizatori, voluntari, cu toții ne-am dat mâna pentru a crea amintiri frumoase copiilor dar și fiecăruia dintre noi.

Totul cu sprijinul necondiționat al echipei #salvamont Satu Mare, în fața căreia ne înclinăm cu respect!

Lasati un comentariu