Expoziție de ținute militare la Satu Mare. Nu vă bateți joc de tineri și oferiți date complete!

• publicat la: 20 octombrie 2022
Expoziție de ținute militare la Satu Mare. Nu vă bateți joc de tineri și oferiți date complete!

Astăzi a avut loc la Satu Mare  deschiderea unei expoziții de 2 zile care se dorea RECONSTITUIREA MEMORIEI . N-a fost să fie ce s-a dorit sau poate chiar nu s-a dorit a se prezenta integral istoria perioadei 1940-1944.

În comunicatul remis  de Muzeul Județean se vorbea despre expunere de replici de arme, echipamente şi uniforme militare, documente, fotografii etc, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, un atelier de Poştă Militară al Armatei Române iar despre membrii asociaţiei „TRANSYLVANIAN DIGGERS” se spunea că vor fi echipaţi în ţinute militare române, germane şi sovietice din perioada amintită.

Pentru locuitorii județului Satu Mare dar nu numai a ridicat un semn de întrebare  lipsa uniformelor armatei maghiare hortyste care a ocupat teritoriile românești în perioada celui de-al doilea război mondial, adică 1940-1944.

De ce a fost făcută pe repede înainte o expoziție ,, pentru popularizarea în rândul tinerilor sătmăreni a Zilei Armatei Române,, dacă nu au fost prezentate și uniformele armatei ocupante și înfrânte de Armata Română la 25 octombrie 1944? Directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, spunea că nu are de unde să facă rost de uniforme ale hortyștilor și ne lasă pe noi să procurăm deși nu noi suntem cei care  încasăm spor  pentru expoziții și salariu de director.

Puțin probabil ca toți cei din armata hortystă să fii fugit ca să nu dea piept cu Armata Română pentru că doar așa s-ar explica lipsa oricărei uniforme din armata maghiară. Știut fiind că există o bună colaborare cu țara vecină și prietenă, se putea împrumuta  un costum de militar hortyst pentru a le putea prezenta elevilor prezenți o expoziție completă de uniforme militare.

Important a fost că oficialitățile și directorii de instituții au dat interviuri, au făcut poze și au girat cu prezența o expoziție de dragul bifării unui eveniment în calendarul de activități…susținute. În 15 minute s-a încheiat totul. A durat mai mult drumul până la locul expoziției.

Chiar nu vă puteți bate joc  de tineri și să le oferiți date trunchiate despre situația militară din județul Satu Mare în cel de-al doilea război mondial.

Județul Satu Mare a fost în perioada 1940-1944 sub ocupație hortystă. Românii care nu renunțau de bună voie la cetățenia română erau expulzați, uciși sau bătuți până semnau că pleacă de bună voie din casele lor. Să nu aibă conducerea Muzeului Județean aceste date sau nu are aprobare să prezinte istoria integrală din perioada 1940-1944?

În curtea Atelierului Memorial „Aurel Popp” din Satu Mare  doritorii au beneficiat de facepaiting, selfiepoint şi prezentare de armament sub îndrumarea cadrelor militare de la UM 01653.

Daniela Ciută

 

 

 

Lasati un comentariu