Lansare de carte despre Parcul Dendrologic fără alocuțiuni în limba română. Primarul s-a exprimat exclusiv în limba maghiară

• publicat la: 12 octombrie 2022
Lansare de carte despre Parcul Dendrologic fără alocuțiuni în limba română. Primarul s-a exprimat exclusiv în limba maghiară

Astăzi a avut loc la castel o lansare de carte despre Parcul Dendrologic Carei, autor  Karacsonyi  Karol.

Desant  UDMR, angajați din Primăria Carei și elevi aduși de la școlile din oraș au umplut sala mare de la castel. Primarul și viceprimarul au stat separat. Deschiderea a aparținut lui Dragoș Georgescu, directorul fundației ce administrează castelul, singurul dintre toți vorbitorii care s-a exprimat în limba română, fapt pentru care merită aprecieri.

Cei care nu vorbesc limba maghiară nu au avut nicio șansă de a afla nici conținutul cărții și nici frustrările primarului evazionist. Kovacs nu se poate consola nici acum  după oprirea tăierilor masive de arbori din perioada 2011-2018. Ce e mai grav e că în alocuțiunea de azi a servit tinerilor prezenți minciuni ordinare pentru a-și motiva tăierile de arbori din acea perioadă. Nu a scos un cuvânt despre destinația masei lemnoase de la cei peste 200 de arbori tăiați și nici despre autorul inscripțiilor antităieri de pe clădirile din Carei așa că nu îi putem acorda nicio credibilitate.

A avut  o intervenție și consilierul municipal Hago Nandor, directorul secției Carei a Muzeului Județean Satu Mare, doar în limba maghiară, limba în care promovează numele orașului Carei din România.

Nici autorul nu a vorbit despre carte în limba română deși a expus lucruri interesante desprte istoria orașului Carei. A precizat la final că a făcut un rezumat în limba română pentru cei care doresc  să citească. Praful s-a ales de respectul reciproc la care se face mereu referire de către electoratul captiv al UDMR. Discursul autorului a încheiat lansarea de carte.

Despre astfel de situații se feresc să vorbească politicienii sau parlamentarii județului din moment ce sunt în cârdășie cu cei care umilesc și sfidează românii la Carei. Niciun politician, nici premierul sau prefectul nu au intervenit când a tronat în mijlocul orașului timp de 2 săptămâni o expoziție fotografică doar cu explicații în limba maghiară. Se complac în tot felul de alianțe politice care să le păstreze funcțiile și își aduc aminte de români în preajma alegerilor.

Lansarea de carte despre Parcul Dendrologic Carei s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autorului.

Daniela Ciută
.

Lasati un comentariu