Ziua Armatei Române și erodarea eroismului la 78 de ani de la eliberarea Careiului și a nordului Ardealului

• publicat la: 24 octombrie 2022
Ziua Armatei Române și erodarea eroismului la 78 de ani de la eliberarea Careiului și a nordului Ardealului

La data de 25 octombrie 2022 vom aniversa 78de ani de la eliberarea orașului Carei de sub ocupația hortystă instalată aici după intrarea în vigoare a odiosului Dictat de la Viena din 1940.

Armata Română a dat dovadă de eroism la acea vreme și nu a cedat. Românii expulzați sau fugiți din calea atrocităților regimului hortyst au putut să se reîntoarcă la casele lor, multe dintre acestea fiind devastate sau ocupate. Ostașii români biruitori care au căzut în luptele împotriva ocupantului hortyst își dorm somnul de veci în cimitirul central dar pe poarta de intrare nu există decât anunțuri în limba maghiară nu și în limba română.

La 78 de ani de la luptele pentru eliberarea Careiului, eroismul de atunci s-a tocit pe alături. Pe timp de pace, Armata Română își va aniversa ziua la umbra pădurii de tuia care înconjoară monumentul simbol al luptei de eliberare și anume Monumentul Ostașului Român. Soldații vor sta de strajă la Monumentul Ostașului Român fără a vedea ceva din el.

Nefiind an electoral, nu se vor înghesui prea mulți să dea ochii cu chipul ostașului român de la Carei ce stă de strajă patriei pe granița de nord-vest.

Se preconizează o manifestare ce va începe de la ora 14,00.

Discuțiile sunt în toi deși suntem deja în ajun de Ziua Armatei. Nu pentru eliberarea Monumentului  Ostașului Român și punerea sa în valoare așa cum se procedează în orice țară unde mai curge apa caldă la robinet. Nu există încă un program anunțat, nu se fac pregătiri, nu se scot steagurile pe catargele mobile din jurul Monumentului Ostașului Român.

Se așteptă probabil ordin de la Cotroceni pentru organizarea Zilei Armatei de la Carei, ultima brazdă de pământ românesc eliberată la 25 octombrie 1944.

Halal  miniștri s-au mai perindat la  cârma Apărării Naționale dacă nici măcar monumentul simbol al eliberării Careiului nu  a fost cineva în stare să îl apere și să îl pună în valoare.

Data de 25 octombrie 1944 a fost Ziua Eliberării orașului Carei de sub ocupația hortystă. Acesta să fie motivul pentru  Primăria Carei nu marchează această zi, știut fiind că nu avem niciun român în conducerea orașului?

Ieri, 23 octombrie 2022, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 și ASTRA Carei au adus un omagiu eroilor români căzuți în luptele de eliberare. Andrei Păunescu și Vanghele Gogu nu se tem să vină la Carei și să își exprime sentimentele patriotice.

Așteptăm ca și Ministerul Apărării Naționale să fie prezent ca în fiecare an cu expoziții de tehnică militară și cu paradă militară LA  MONUMENTUL SIMBOL AL VICTORIEI ARMATEI ROMÂNE din 25 octombrie 1944, MONUMENTUL OSTAȘULUI ROMÂN DE LA CAREI.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu