28 noiembrie 2022. Centenarul morții lui Vasile Lucaciu, Eroul Națiunii Române marcat la Carei, Lucăceni și Satu Mare
În data de 28 noiembrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui patriot român, pr.dr.Vasile Lucaciu, declarat Erou al Națiunii Române în cursul acestui an.
Vasile Lucaciu este prezent în inima și rugăciunile fiecărui român din Transilvania și la 100 de ani de la moartea sa iar Doina lui Lucaciu se cântă la fiecare manifestare românească.
Decorat post-mortem de către prim-ministrul Ion l. C. Brătianu cu Ordinul „Steaua României” în grad de mare comandor, Vasile Lucaciu și-a dedicat întreaga viață pentru cristalizarea unei Românii libere, unite și pentru destinul comun al generațiilor trecute, prezente și viitoare.
Dorința lui acerbă de a înlătura asuprirea românilor de către statul maghiar a condus la readucerea lui în închisoare pe nedrept de nenumărate ori, la cenzurarea corespondenței și la izolare pentru a nu mai putea comunica cu nimeni.
Celebru propagandist pentru libertatea românilor, Vasile Lucaciu a fost emblema grupării memorandiștilor din anul 1892 care a jucat un rol deosebit de important, reprezentând limita superioară la care s-a putut ridica o anumită parte a burgheziei și intelecutalității române din Transilvania în lupta ei națională. Memorandumul a fost al treilea moment major prin care ardelenii și-au exprimat dezacordul privind tendințele de deznaționalizare promovate de autoritățile maghiare, Lucaciu primind, pentru susținerea acestui act, 5 ani de inchisoare – cea mai mare pedeapsă acordată unui memorandist. Supranumit„Leul din Șișești”, devenit personaj de legendă pentru români, care știau că luptă pentru drepturile lor naționale, lui Vasile Lucaciu i s-a dedicat o Doină din partea poporului pentru care a luptat cu atâta ardoare.
La Carei și Satu Mare se anunță manifestări care să omagieze personalitatea și memoria lui Vasile Lucaciu, Erou al Națiunii Române.
Centrul Multicultural Poesis, în colaborare cu autoritățile locale, cu toate instituțiile de cultură din județul Satu Mare, cu asociațiile culturale și civice din județul Satu Mare va organiza la Teatrul de Nord un spectacol omagial în data de 28 noiembrie 2022, de la ora 17,00.
Prima parte a spectacolului omagial este dedicată prezentării vieții și activității dr. Vasile Lucaciu de
către istorici, oameni de cultură, scriitori, reprezentanți ai autorităților locale, a instituțiilor de cultură și asociații culturale și civice din județul Satu Mare.
În partea a doua, după spectacolul de teatru „Răscolitorul de suflete. Scene din viața lui Vasile Lucaciu”, scenariu dramatic după Dan Tărchilă, în regia lui Andrei Mihalache, marele artist Grigore Leșe prezintă un spectacol omagial dedicat dr. Vasile Lucaciu.
La Carei, tot în data de 28 noiembrie 2022, de la ora 12,30, va avea loc o manifestare la bustul lui Vasile Lucaciu din fața școlii care îi poartă numele. Asociațiile cultural patriotice, Direcția de Cultură, vor depune jerbe de flori , vor cânta Doina lui Lucaciu și vor evoca personalitatea căreia îi datorăm atât de mult în ce privește Marea Unire, granițele actuale precum și obținerea de drepturi pentru români în țara lor. Sunt așteptați să participe elevi, părinți, localnici, toți cei care nutresc sentimente pentru Vasile Lucaciu, pentru numeroasele sacrificii și activități desfășurate pentru poporul român.
Eroul Națiunii române nu va fi uitat nici la Lucăceni unde vor avea loc chiar două manifestări, duminică, 27 noiembrie de la ora 17,00 la Căminul Cultural în organizarea asociației Urmașii lui Lucaciu și o manifestare în data de 29 noiembrie 2022, de la ora 10,00, care va începe cu o slujbă de parastas și apoi cu activități ale Școlii Vasile Lucaciu în fața bustului acestuia.
” Niciun român nu s-a născut vreodată rob !..Pământul acesta este românesc! Sufletul nostru este românesc! Trecutul românesc, şi vrem ca şi viitorul să fie tot românesc!…Limba noastră e cartea de istorie a poporului Român,, spunea preotul greco-catolic Vasile Lucaciu în pledoaria sa de la Procesul Memorandiștilor de la Cluj din 1894.
Buletin de Carei