Pensionari sătmăreni în vizită la obiective istorice din Carei

• publicat la: 16 noiembrie 2022
Pensionari sătmăreni în vizită la obiective istorice din Carei

La data de 28 noiembrie 2022 îl vom comemora pe Eroul Națiunii Române, pr.dr.VASILE LUCACIU, la 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Ieri, 15 noiembrie 2022, un grup numeros de sătmăreni de la Asociația pensionarilor, îndrumați de doamna Livia Haidu, a poposit în municipiul Carei unde au fost vizitate atât Monumentul Ostașului Român cât și bustul lui Vasile Lucaciu, marele patriot român care a luptat pentru Marea Unire, pentru drepturile românilor  și pentru granițele României.

Prima  oprire a fost la Monumentul Ostașului Român. Aici s-a depus o jerbă de flori și s-a dat glas cântecelor patriotice reprezentative pentru poporul român. Fiecare sătmărean a primit câte o broșură despre mărturisitorul Virgil Maxim și mucenicul Gheorghe Jimboiu.

GALERIE FOTO

Grupul s-a deplasat apoi la bustul Eroului Națiunii române, pr.dr.Vasile  Lucaciu, aflat în fața Școlii Gimnaziale ce îi poartă numele. Doamnele Livia Haidu și Daniela Ciută din partea ASTRA au avut intervenții despre cel care a fost  marele patriot si luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, pr.dr.Vasile Lucaciu.

Viața acestuia constituie  un exemplu pentru fiecare român iubitor de neam și țară. Nu putem uita nimic din ceea ce a transmis pe parcursul vieții sale dedicate poporului căruia  îi aparținea.

” Niciun român nu s-a născut vreodată rob !” afirma Pr.dr. Vasile Lucaciu la Procesul Memorandiștilor din 1894 de la Cluj.

Vasile Lucaciu a devenit personaj de legendă pentru românii care luptau pentru drepturile lor naţionale, astfel încât poporul i-a compus o doină, numită “Doina lui Lucaciu“. Aceasta devenise un asemenea simbol, încât cei care îndrăzneau să o cânte erau vânaţi de jandarmii maghiari din acea perioadă.

Ieri, 15 noiembrie 2022, Doina lui Lucaciu a răsunat la bustul din fața Școlii Gimnaziale Vasile Lucaciu din Carei și va răsuna și la data comemorării a 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, 28 noiembrie.

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu