Recital de sonete și lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

• publicat la: 6 noiembrie 2022
Recital de sonete și lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare și Editura Arania organizează vineri, 11 noiembrie, cu începere de la ora 1400, evenimentul de lansare a celui mai recent volum de sonete semnat de poetul, actorul, editorul și realizatorul de spectacole culturale Adrian Munteanu, intitulat „Paingul orb”. Evenimentul se va derula în găzduirea Bibliotecii Județene Satu Mare, Strada Iuliu Maniu nr. 2, în Sala mare de conferințe situată la etajul I al clădirii și va fi completat de un inedit recital alcătuit din sonete și videosonete în interpretarea poetului și actorului Adrian Munteanu.

După un lung periplu care reunește o serie de spectacole susținute în mai multe orașe europene, dar și în orașe situate pe continentul american, atât în SUA, cât și în Canada, și după traversarea întunecatei perioade pandemice, Adrian Munteanu decide să reia șirul întâlnirilor cu spectatorii din România, propunând o insolită formulă de spectacol. Primele întâlniri le-a avut cu publicul din Brașovul natal, în octombrie, luna noiembrie dedicând-o băimărenilor și sătmărenilor.

Pentru prima dată în Romania spectatorii asistă la un melanj între interpretarea actoricească și introducerea unui grup de clipuri poetice, o preocupare mai nouă a lui Adrian Munteanu. Realizate cu măiestrie chiar de autor, clipurile alcătuiesc o izbutită selecție de text, interpretare, imagine și muzică.

„Paingul orb”, cel mai recent volum de sonete, este, în aprecierea poetului, cartea sa de referință, oferindu-i motivația realizării acestei lucrări într-o formulă grafică de excepție, sub auspiciile Editurii Arania.

Întâlnirea cu publicul sătmărean va fi prilej de destăinuire pentru poetul Adrian Munteanu în dorința sa de a împărtăși celor prezenți aspecte inedite din realizarea volumului de sonete „Paingul orb” și de a-și dezvălui motivația și eforturile sale în susținerea demersul asumat de a ridica poezia la rang de spectacol. Prin această preocupare poetul își conturează un loc distinct între creatorii de literatură din România.

La evenimentul care prilejuiește întâlnirea cu scriitorul, actorul, editorul și realizatorul de spectacole culturale Adrian Munteanu sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice locale și județene, managerii și directorii instituțiilor de cultură, profesori și elevi, actori, jurnaliști și bibliotecari, întreaga comunitate culturală sătmăreană, precum și toți sătmărenii care iubesc literatura română contemporană.

 

Date biografice despre autor:

Adrian Munteanu s-a născut la 21 august 1948 în Șcheii Brașovului.

Poet, organizator de evenimente culturale, actor şi membru fondator al grupului “Caii Verzi de pe Pereţi” din Brașov. Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este membru al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec.A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Română la Constanţa. A fost profesor, instructor cu probleme de teatru la Casa Municipală de Cultură din Brașov, director al Clubului cultural de la Uzina de Autocamioane Steagul Roșu Brașov și în ultimii 22 de ani a funcționat ca redactor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Târgu Mureș. Din 2008 conduce Editura Arania. În volum a debutat cu trei cărţi de basme în versuri, Seri cu licurici: Semințele (1999), Darurile (2001) și Bunătatea (2002), cuprinzând 365 de poveşti originale. Realizând un scenariu din aceste povești, a întreprins în anul 2003, un lung turneu de reprezentații pentru copii în Canada. Din anul 2004 scrie sonete, publicând 7 asemenea volume, în șapte ani consecutivi. În prezent susține o intensă activitate de recitaluri de sonete, în țară și în străinătate, conturând formula de „performance poetry”. În 2017 întreprinde un lung turneu în SUA si Canada, cu 13 reprezentații și cu participarea la Săptămâna Internațională de Cultură Românească de la Hamilton. Turneul peste ocean este continuat și în anul 2018. Volumul “7” a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, în 2011, iar în 2012 a primit Premiul European de Poezie NUX la Târgul Internațional de Carte de la Milano. Deţine peste 20 de premii naţionale de interpretare teatrală, de scenariu dramatic și de regie de teatru.

OPERA: Tăcerea clipei (Sonete 1), 2005, Casa fără ziduri (Sonete 2), 2006, Paingul Orb (Sonete 3), 2007, Ferestre în cetate (Sonete 4), 2008, toate apărute la editura Arania Brașov, Femeie!…( Sonete 5), Minerva, București, 2009, Orele Tăcerii (Sonete 6), Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2019 și volumul 7, Arania, 2011. A mai publicat Parole sussurate dall`istante/ Sonetele Clipei (bilingv română-italiană, traducere Eugen D. Popin), Arania 2012, volumul Odihna Zborului (soneforisme), Arania, 2014, antologia sonetelor sale, Fluturele din fântână, la editura eLiteratura, București, 2015 și romanul-jurnal Povestea premiului Nux, eLiteratura 2018. (sursa: http://www.usrbrasov.ro/adrian-munteanu/).

Lasati un comentariu