Remus Țiplea la un nou album fotografic

• publicat la: 29 noiembrie 2022
Remus Țiplea la un nou album fotografic

Recent a văzut lumina tiparului cea mai nouă apariție editorială a fotografului sătmărean, Remus Țiplea, „Oi” (218 fotografii), în ediţie bilingvă: română – engleză, fiind un proiect realizat sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.

Acest proiect conţine o serie de fotografii, realizate de Remus Ţiplea între anii 2009 şi 2022, care ilustrează tradiția oieritului în Țara Oașului, prefața și textul sunt scrise de Robert Laszlo, iar fiul fotografului – Raul (Vlad) Sebastian Țiplea a realizat coperta acestui album.

Amintim faptul că, prestigioasa publicație americană ”National Geographic” a editat la începutul anului 2022 un album „THE 21st CENTURY- photographs from the image collection” care cuprinde lucrările fotografice aparținând celor mai valoroși fotografi din întreaga lume, din secolul XXI.

Printre cei 225 de fotografi selectați se numără și celebrul fotograf Remus Țiplea din Negrești Oaș, care este prezent cu o fotografie din seria „Bulbucații”. Menționăm faptul că, fotograful sătmărean este singurul român care este prezent în acest album. De asemenea, în anul 2019, Remus Țiplea este primul fotograf român publicat, cu un fotoreportaj de șapte pagini, în revista mare, National Geographic US.

În ultimii ani, Remus Țiplea a fost unul dintre cei mai publicați fotojurnaliști din revista National Geographic România: „Un veac de migrație în Țara Oașului” (noiembrie 2018), „Ultimii ciurdari ai satului” (februarie 2019), „Bulbucații” (mai 2019), „Jurnal de pandemie” (iunie 2020) și „Oieritul” (iunie 2021).

Prin grija Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a publicat următoarele albume:

– În anul 2017 albumul fotoetnografic – Paștele în Țara Oașului „Din Oaș în Paști” – în ediție bilingvă româno- engleză;

– În anul 2018 albumul – „Dumnezeul meu/ My Lord” (267 de fotografii), în ediţie bilingvă româno-engleză;

– În anul 2019 albumul fotoetnografice- „Astă – iarnă/ Last- winter” – Iarna în Țara Oașului

– În anul 2019 albumul fotoetnografic „Nuntă nunții/ The wedding`s wedding”, în ediție bilingvă româno-engleză (copertă realizată de Dan Perjovschi).

 

Lasati un comentariu