România donează 3 milioane de dolari pentru construcția unui muzeu în SUA dar nu plătește indemnizațiile urmașilor românilor persecutați etnic de regimul hortyst

• publicat la: 21 noiembrie 2022
România donează 3 milioane de dolari pentru construcția  unui muzeu în SUA dar nu plătește indemnizațiile urmașilor românilor persecutați etnic de regimul hortyst

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Andrew Bremberg, președinte și CEO al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului din Washington, DC.

În cadrul întrevederii a fost abordată inițiativa Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului de a construi un Muzeul al Victimelor Comunismului în Washington, DC, în luna iunie a.c. fiind inaugurată prima etapă a proiectului, care a constat în amenajarea unui muzeu intermediar, în proximitatea Casei Albe. Andrew Bremberg a salutat inițiativa României de a sprijini construcția muzeului, dat fiind faptul că, recent, a fost depus în Parlament un proiect legislativ, inițiat de 87 de senatori și deputați, printre care și premierul Nicolae-Ionel Ciucă, care prevede donarea unei sume în valoare de 3 milioane de dolari. De asemenea, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului i-a adresat invitația premierului României de a susține o prelegere în cadrul muzeului deschis în Washington.

Așteptăm cu interes o inițiativă similară privind un Memorial al victimelor hortysmului în România din perioada 1940-1944. Românilor persecutați etnic din perioada respectivă nu li s-au plătit despăgubiri de către Ungaria ci tot de către statul român care nu a supus atrocităților populația românească din teritoriile ocupate. Indemnizațiile urmașilor românilor expulzați pe criterii etnice de către ocupantul hortyst din perioada 1940-1944 încă nu sunt virate așa cum se procedează în cazul altor minoritari. Se găsesc 3 milioane de dolari pentru inițiativele premierului dar pentru indemnizațiile urmașilor românilor persecutați etnic de regimul hortyst nu se alocă fonduri. Unde s-a mai pomenit ca un guvern să își bată joc tocmai de poporul la conducerea căruia se află?

Un Muzeul al suferințelor românilor nu doar sub ocupația hortystă ci și sub ocupația austro-ungară când se practica deznaționalizarea forțată, ar aduce în atenția tinerei generației file de istorie pe care să le evite  în viitor. Nu trebuie să ne rușinăm de dorința de a ne cunoaște trecutul, de a-l face public și de a lupta pentru a evita în viitor astfel de orori ca cele din perioada de ocupație. În România de azi, minoritarii au toate drepturile, nu sunt stigmațizați pentru faptele înaintașilor lor însă există situații când sunt discriminați pozitiv ceea ce nu este normal și nici echitabil.

Guvernul susține financiar diferite instituții pentru studierea problemelor minorităților dar nu susține niciun memorial al victimelor din perioada hortystă( și nu puține) sau programe de educație civică, de asumare a trecutului.

Reamintim pe această cale premierului Ciucă faptul că este  premier în România, că românii nu sunt cu nimic mai prejos decât minoritățile pe care le susține necondiționat și că are obligația de a apăra drepturile poporului român inclusiv cel de a cunoaște istoria, cu bune  și rele. 

Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat azi că astfel de instituții ca Fundația Memorială a Victimelor Comunismului  joacă un rol prioritar în procesul de asumare a trecutului recent și de promovare a educației civice, în acest context amintind de inițiativele derulate la nivel național – Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. De asemenea, premierul României a reliefat importanța cunoașterii istoriei și interiorizării lecțiilor trecutului de către tânăra generație, educația privind comunismul constituind o prioritate în acest sens.

În cadrul întrevederii, a fost abordată și situația de securitate din zonă, Andrew Bremberg exprimându-și aprecierea pentru modul în care România s-a implicat în gestionarea crizei refugiaților provocată de agresiunea militară rusă din Ucraina. În acest context, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a amintit de sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat și a subliniat importanța consolidării Parteneriatului strategic dintre cele două state.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu