Un fermier careian și-a dus toate animalele la abator pe fondul lipsei de sprijin de la Guvern

• publicat la: 6 noiembrie 2022
Un fermier careian și-a dus toate animalele la abator pe fondul lipsei de sprijin de la Guvern

Viața fermierilor  din România a devenit un calvar pe fondul neimplicării Guvernului în susținerea lor. Autoritățile centrale se complac în aprobarea importurilor când la noi în țară există condiții prielnice pentru asigurarea hranei populației.

Seceta extremă și scumpirile din ultima perioadă au contribuit la îngenuncherea fermierilor și renunțarea la animalele din fermele zootehnice.

Guvernul acordă ajutor de stat de 10 milioane de euro pentru un careian care va produce mâncare pentru animale de companie dar nu acordă niciun ajutor  pentru fermierii care asigură necesarul de hrană pentru populație. Alianța PSD-PNL-UDMR nu se dezminte și dovedește că nu pune pe primul loc interesul pentru asigurarea de hrană din producție internă așa cum a procedat și alte cazuri, de exemplu  OUG 130, art.XL.

Potrivit digi24.ro, ferma lui Cristian Cadar, din Carei, județul Satu Mare, a rămas goală. După 25 de ani de activitate, proprietarul s-a văzut nevoit să ducă cele 88 de animale la abator.

Cristian Cadar, fermier: „Din cauza secetei, a conjuncturilor nefaste pentru sector, profitul a fost în descreștere tot timpul și am ajuns la concluzia că e mai bine să lichidăm, decât să continuăm. N-a fost deloc ușoară, sunt 25 de ani de activitate în spatele meu, cu bune, cu rele. Am văzut pas cu pas că nu mai puteam merge înainte. În momentul în care veneau scadențele la facturi, nu le mai puteai plăti.”

La Dindești, tot în județul Satu Mare, un alt fermier se îndreaptă spre aceleași decizii. A dus deja primele 10 vaci la abator, după o vară secetoasă și multe scumpiri.

În aceste condiții, tot  mai mulți fermieri sunt pregătiți să iasă în stradă.

Lasati un comentariu