Forumul transfrontalier al pieței muncii. Nimic despre discriminarea din învățământul profesional din județul Satu Mare

• publicat la: 15 decembrie 2022
Forumul transfrontalier al pieței muncii. Nimic despre discriminarea din învățământul profesional din județul Satu Mare

Azi, 15 decembrie 2022, la Sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Satu Mare, a avut loc „Forumul transfrontalier al pieței muncii” organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare, în colaborare cu Instituția Prefectului Satu Mare, Camera Meșteșugarilor, Camera de Comerț și Industrie a județului Szabolcs-Szatmar-Bereg şi cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

Inspectorul școlar general, prof. Anișoara Boitor, a prezentat tema „Învățământul profesional și dual în Satu Mare”.

Nu a făcut referire deloc la limba de predare deși unul din obiectivele proiectului prevede ,,Formarea profesională,,. Și s-au alocat mulți bani.

Având în vedere că la Tășnad, la  o unitate școlară de stat cum este Liceul Tehnologic, există doar clasă cu predare în limba maghiară pentru ,,tehnicieni în turism,, ne punem întrebarea pentru cine pregătim forță de muncă?

Copiii românilor din zona Tășnad nu au acces la clase cu predare în limba română la specializarea TURISM

Și la Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei avem clase de profesională ce pregătesc tâmplari doar în clase cu predare limba maghiară. Idem și pentru specializarea operatori la mașini cu comandă numerică, la confecționeri textile sau la comerciant-vânzător. Suntem în situația în care românii din  România nu au acces la toate specializările din cadrul învățământului profesional oferite minoritarilor.

La activitatea din Satu Mare au participat directori ai unităților de învățământ preuniversitar sătmărean cu profil tehnic.

Forumul a fost organizat în cadrul proiectului ROHU370 ENCOCH – „Intensificarea cooperării dintre camere în vederea îmbunătățirii ocupării forței de muncă în județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmar-Bereg”. Proiectul ENCOCH are a avut ca scop, printre altele, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă la nivel regional, întărirea mobilității pieței muncii în zona transfrontalieră și dezvoltarea cooperării profesionale dintre instituțiile și persoanele cu rol activ în piața muncii.

Participanților din domeniul ocupării forței de muncă și dezvoltării economice li s-a oferit oportunitatea de a discuta despre principalele provocări ale pieței muncii și potențialul pieței muncii din zona transfrontalieră.

Lasati un comentariu