Renovare energetică la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, Carei fost sediu al Prefecturii Satu Mare

• publicat la: 21 decembrie 2022
Renovare energetică la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Maniu,, Carei fost sediu al Prefecturii Satu Mare

Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Carei a intrat din nou în atenția primarului evazionist dar nu pentru reabilitarea bijuteriei arhitectonice care este Sala Festivă ci pentru renovare energetică. Se face referire chiar și la schimbarea tâmplăriei exterioare  și interioare, pe fondul lipsei de comenzi probabil a unor firme de casă.

Evazionistul Kovacs face declarații legate de renovarea energetică a unor unități de învățământ dar și a sediului Primăriei Carei care a beneficiat deja de 2 finanțări pentru același obiectiv și anume reabilitarea clădirii. Evident că în imaginea din cabinetul primarului nu apare  nicunde vreun însemn național așa cum se cade la orice casă a unui oraș din România. Politica pumnului în gură se aplică și de această dată, fiind interzise orice fel de intervenții la secțiunea ,,comentarii,, de parcă ar fi o firmă privată și nu o organizație guvernamentală.

 

După declarațiile primarului sunt consemnate și cele ale directorului Liceului Iuliu Maniu, prof. Mihaela Nuna, o apropiată a grupului UDMR. Aceasta nu face nicio referire la faptul că în acea clădire a funcționat până în 1926 Prefectura Satu Mare, că aici s-a semnat instaurarea administrației românești în 27 aprilie 1919 sau că Sala Festivă urlă după scoaterea la lumină a frescelor și ornamentelor de înaltă valoarea arhitecturală. Preferă să folosească limbajul agreat de conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei.

Pentru conformitate, menționăm că în clădirea Liceului tehnologic Iuliu Maniu a funcționat Prefectura Satu Mare până în 1926.

Sala Festivă este o adevărată bijuterie arhitectonică dar primăria nu a fost niciodată interesată a lansa proiecte de atragere de fonduri pentru a-i reda strălucirea de altădată.

În apariţia editorială din 1921, intitulată Memoriul oraşului Careii-Mari în chestia sediului judeţului Satu-Mare, semnată de primarul Nicolae Dărăbanth, păstrată în deosebit de bune condiţii, se poate  vizualiza frumuseţea arhitectonică deosebită a acestei săli festive . Cu siguranță că există în biblioteca școlii o astfel de tipăritură.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Colegiul Tehnic Iuliu Maniu a fost construită în 1760. Primele lucrări de renovare s-au efectuat între 1842 şi 1849, după cutremerele care au zguduit Careiul între 1829 şi 1835. Între 1905 şi 1907 clădirea a fost renovată din nou. De-a lungul timpului, clădirea a fost sediu  de Prefectură, Careiul fiind centrul comitatului Satu Mare şi apoi centru de plasă Sălaj iar din 1930  funcţionează ca şcoală.

La Careii Mari, în sala Festivă a actualei clădiri a Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, pe atunci sediu de Prefectură, a fost semnat actul prin care  se  instaura administratia românească, 27 aprilie 1919 în prezența lui Iuliu Maniu. Perioada care a urmat a fost una dintre cele mai benefice pentru întreaga zonă. Până în 1940, când  s-a instaurat dictatura hortystă.

Nu mai ascundeți adevărata istorie locală. În bătaie de joc, conducerea liceului și a primăriei au postat pe fațada clădirii o placă cu numele delegaților  la Marea Unire din 1 decembrie 1918 deși locul de drept al acelei plăci comemorative este actualul sediu al Primăriei Carei.

Așteptăm cu interes să se facă publice numele celor implicați în realizarea proiectului de 15,87 milioane de lei și comisioanele încasate.

Frescă descoperită la Carei

Centenar careian. La 100 de ani de la instalarea administrației românești în Carei românii nu sunt reprezentați în conducerea orașului

Buletin de Carei

Lasati un comentariu