Restituiți tezaurele strămoșilor noștri! Bijuterii de aur și argint găsite la Măgura Şimleului sunt expuse în Viena şi Budapesta

• publicat la: 19 decembrie 2022
Restituiți tezaurele strămoșilor noștri! Bijuterii de aur și argint găsite la Măgura Şimleului sunt expuse în Viena şi Budapesta

Bogățiile naturale ale României au fost mereu râvnite de țările din jur dar nu numai așa că acestea nu au precupețit niciun efort pentru a le obține. A se citi a le sustrage pe nimic. Hărțile antice demonstrează că granițele erau cu totul altele decât cele actuale, că așezările dacice erau centre economice înfloritoare, de invidiat. Nu degeaba s-au purtat atâtea războaie de cucerire.

Cert este că cei care au cucerit vremelnic teritoriile locuite de strămoșii noștri, dacii liberi,  din această zonă, și-au însușit toate vestigiile descoperite de-a lungul timpului.

Situl arheologic de pe Măgura Şimleului, din Sălaj, este situl cu cea mai mare densitate de tezaure dacice din ţară, după Sarmisegetusa. 15 tezaure dacice au fost descoperite acolo.

Kilogramele de bijuterii de aur şi argint descoperite acolo sunt expuse azi în Viena şi Budapesta.

Potrivit istoricilor, primul tezaur a fost descoperit în 1797, de către doi copii care îşi păşteau oile pe un versant al Măgurii Şimleului. Copiii, pe nume Petru Boşca şi Simion Bocor, se pare că s-au împiedicat, pur şi simplu, de un obiect din aur din comoara ce fusese ascunsă acolo, cu secole în urmă, de un prinţ. Tezaurul recuperat ulterior cântăreşte  2.425,5 grame şi cuprinde piesele întregi şi fragmentare, fiind format din 13 verigi plate de aur, 11 verigi granulate de aur, o cataramă de centură, un inel circular de aur, un medalion cu decor geometric, un capăt de brăţară în formă de cap de şarpe, un mare lanţ colier de aur masiv cu pandantive şi 15 medalioane cu eficii de împăraţi romani. A ajuns în colecţiile Muzeului Kunsthistorisches din Viena.

Potrivit adevaruldespredaci.ro, cel mai spectaculos obiect din acest tezaur este o salbă cu 52 de pandantive – amulete, ce se purta peste tot trunchiul, peste piept şi peste spate, prinsă pe mijloc, de o parte şi de alta, cu două inele. Podoaba principală, care cădea pe mijlocul pieptului, constă dintr-o mărgea mare, de cristal fumuriu, străjuită de doi lei de aur, aşezaţi faţă în faţă.

Cum la vremea descoperirii Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, întreg tezaurul a ajuns în colecţiile Muzeului Kunsthistorisches din Viena, unde se află şi astăzi.

Cel de-al doilea tezaur, despre care se crede că ar fi aparţinut aceluiaşi prinţ, a fost descoperit la aproape un secol distanţă, în 1889. Istoricii consemnează faptul că el ar fi fost descoperit de către un ţăran care îşi ara lotul de pe coasta dealului Măgura. Acest tezaur cuprinde 10 perechi de fibule de aur, o fibulă singură, trei vase semisferice de aur şi opt bucăţi de fragmente de fibulă. Potrivit profesorului şimleuan Dumitru Corbeanu, care a scris în 2006 cartea ”Adevăr şi mit despre tezaurele şimleuane”, ”la Şimleu Silvaniei se găseşte, din păcate, doar inventarul original scris la Primărie, cu numărul de inventar 48 / 1889 şi cu numărul de predare / primire 926 / 1889”. Piesele propriu-zise sunt expuse la Muzeul Naţional Maghiar (Magyar Nemzeti Músem) din Budapesta, din al cărui patrimoniu au ajuns să facă parte, la fel ca şi primul tezaur, din cauza circumstanţelor politice ale vremii.

sursa dni.org

 

Lasati un comentariu