Alături de Mihai Eminescu la Carei. VIDEO

• publicat la: 15 ianuarie 2023
Alături de Mihai Eminescu la Carei. VIDEO

Numeroși careieni au înconjurat azi, 15 ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naționale, bustul lui Mihai Eminescu, poetul nostru național, numit Românul total, Românul autentic sau Românul absolut.

Porțile orașului Carei s-au deschis pentru Mihai Eminescu la data de 14 octombrie 2017, atunci când a avut  loc ceremonia de dezvelire a bustului său după 3 ani de lupte cu administrația locală care nu dorea să acorde aprobare. Realizarea bustului se datorează în totalitate Asociațiunii ASTRA Carei.

Mihai Eminescu este în sine şi de unul singur cel mai mare factor cultural românesc. În ordinea superioară a lucrurilor, când vorbim de creșterea și împlinirii noastre, lui Eminescu îi revine în istoria română rolul pe care l-a avut Cuvântul lui Dumnezeu la facerea lumii. Nu degeaba este și acum un factor ce declanșează teamă în rândul dușmanilor poporului român. Pentru că pana sa a fost neiertătoare cu toţi cei care nutreau alte sentimente decât cele patriotice.

Direcția de Cultură Carei împreună cu Ascociațiunea ASTRA au moderat manifestarea dedicată Zilei Culturii Naționale  și omagierii lui Mihai Eminescu. Au fost prezente toate asociațiile românești precum și iubitorii de cultură românească din Carei și satele învecinate. Singurul parlamentar sătmărean prezent a fost deputatul liberal Adrian Cozma, acesta fiind de față și la dezvelirea bustului din octombrie 2017.

Manifestarea a început cu Imnul de Stat iar apoi pr.Valer Pop a săvârșit o slujbă de pomenire a personalităților culturale românești.


.

Cei mai mici iubitori ai liricii eminesciene au venit tocmai de la Lucăceni, de la asociația Urmașii lui Lucaciu. Prețuire părinților pentru efortul depus și pentru educația întru cinstirea valorilor neamului românesc.

Despre cel care s-a sacrificat pe altarul patriei din dorința de a readuce Transilvania la patria mamă a vorbit Daniela Ciută, președinta ASTRA Carei. A luat apoi cuvântul deputatul Adrian Cozma și Adrian Ștefănuți de la Direcția de Cultură.


.

Au recitat versuri de Mihai Eminescu  elevii  Stirbui Diana, Ben Gozner și Lanter Patricia de la Școala Gimnazială nr.1 Carei iar Mara Vandici din lirica lui Marin Sorescu.


.

.

.

Fiecare dintre elevii care au recitat la bustul lui Mihai Eminescu au primit din partea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei câte un set de mici broșuri ce conțin file de istorie care nu se predă în școli.

Din partea Asociației Unirea 2009 Carei a prezentat un material deosebit Mihai Pintea.


.

La final, președinta ASTRA Carei a luat atitudine față de discriminarea practicată la nivel de conducere a Primăriei Carei în ce privește împărțirea orașului pe criterii etnice. Istoria locală consemnează numeroase  nume de personalități culturale românești dar care sunt  ignorate constant iar  unora chiar le-au fost distruse mormintele.


.

Manifestarea dedicată omagierii nepieritorului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale s-a încheiat pe note  muzicale.


.
Au depus coroane de flori ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei, Direcția de Cultură Carei, Biblioteca  Municipală, Asociația  Unirea 2009, Asociația Rezerviștilor Militari, Societatea Avram Iancu, partidele PNL și AUR, deputatul Adrian Cozma, careieni. Nimeni din conducerea Primăriei Carei nu a fost prezent așa cum se procedează când e vorba de manifestări ale comunității maghiare, nici măcar directorul Direcției de Învățământ. Orașul Carei nu este un oraș al artelor și culturii  doar datorită maghiarilor ci și personalităților românești pe care le vom reaminti mai des de acum înainte chiar dacă unora  li s-au distrus  mormintele.

Nu-l divinizăm pe Eminescu, şi nici nu-l sanctificăm, dar îl recunoaştem ca pe un Om ales al lui Dumnezeu şi îl iubim ca pe sufletul nostru, pentru că în el ne regăsim cu toţii cu adevărat.

Fără Eminescu am fi nu doar mai săraci, ci, pur şi simplu, am înceta să mai fim ceea ce suntem datorită lui.

GALERIE FOTO

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu