Guvernul României își aduce aminte de atrocitățile suportate de români în urma Dictatului de la Viena?

• publicat la: 28 ianuarie 2023
Guvernul României își aduce aminte de atrocitățile suportate de români în urma Dictatului de la Viena?

Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, Alexandru Muraru, și coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, Irina-Dumitrița Solomon, au participat miercuri, 25 ianuarie a.c., la evenimentul „Holocaust – România își aduce aminte”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Dezbaterea a reunit ambasadori ai statelor membre UE acreditați la București (Germania, Franța, Austria, Bulgaria), membri ai comunității evreiești, reprezentanți ai autorităților publice centrale, mediului academic, societății civile și studenți care au avut privilegiul de a asculta mărturia cutremurătoare a domnului Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului din România, care a fost deportat în Lagărul de la Auschwitz-Birkenau la vârsta de 13 ani.

În acest context, a fost subliniată importanța onorării memoriei victimelor Holocaustului și asumării acestei pagini cumplite din istoria umanității, în paralel cu acțiuni ferme de combatere a antisemitismului, extremismului și negaționismului, pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocități.

Un eveniment lăudabil din partea Guvernului României doar că se omit mai mult sau mai puțin voit situații similare în care cei schingiuiți, uciși sau expulzați au fost românii, mai ales în perioada 1940-1945.

Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940 prin Dictatul de la Viena solicită egalitate în drepturi cu toate minoritățile din România, solicită combaterea negaționismului și implicarea repreentanților Guvernului în acțiunile de comemorare organizate în locurile unde atrocitățile au dus la crime în masă, Ip, Trăsnea, Mureșenii de câmpie, Moisei dar nu numai.

Asociația noastră solicită egalitate în drepturi cu toate minoritățile din România și în ce privește aplicarea Legii 154 din 2021.

Legea 154 din 2021 își produce efectele doar pentru urmașii minoritarilor nu și pentru urmașii românilor persecutați etnic și expulzați din casele lor  în perioada 1940-1944.

Onorați memoria românilor care au luptat pentru păstrarea identității lor! Mărturii cutremurătoare sunt înregistrate și păstrate pentru conformitate. Nu ascundeți vinovații și tipăriți manuale școlare cu toate paginile istoriei poporului român!

Stop Discriminării! Vrem respect reciproc și egalitate în drepturi cu minoritățile din România!

Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940 prin Dictatul de la Viena

Mărturiile preotului din Ianculești despre ocupanții hortyști

Durerea și lacrimile de acum 80 de ani. Mărturii din Ianculești, Rădulești,Tiream, Horea

 

Lasati un comentariu