Hora Unirii se va juca și în acest an la Carei. Invitație

• publicat la: 23 ianuarie 2023
Hora Unirii se va juca și în acest an la Carei. Invitație

Mâine, 24 ianuarie 2023, de la ora 11,00 va avea loc la Monumentul Ostașului Român de la Carei o ceremonie dedicată Unirii Principatelor Române din 1859.

,,Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!
.
Iarba rea din holde piară!
Piară duşmanii din ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi omenie!

Direcția de Cultură Carei invită toți careienii să participe la momentul solemn.

Nicio invitație din partea conducerii Primăriei Carei.

La Satu Mare doar Prefectura invită sătmărenii să participe la manifestările din municipiul reședință de județ unde va fi prezentă și garda de onoare.

La Carei se va intona Imnul de Stat, va avea loc un ceremonial religios, o alocuțiune privind însemnătatea evenimentului istoric, depuneri de coroane, un moment artistic și tradiționala Horă a Unirii. Pentru conformitate, Hora Unirii s-a dansat doar la Carei în cursul anului trecut când prefectul Altfatter de atunci lansa mesaje de interzicere a ei din motive…medicale. Contrar indicațiilor fostului prefect Altfatter, toți cei care s-au prins  în Hora Unirii anul trecut sunt bine, sănătoși.

Consilierii români, cadrele didactice  și directorii școlilor cu predare în limba română sunt  invitați să ia exemplu de la cadrele didactice de limbă maghiară și să mobilizeze elevii din oraș la Monumentul Ostașului Român pentru a cânta Imnul de Stat al României așa cum s-a procedat cu elevii adunați în Sala Festivă a Liceului Teoretic pentru a cânta Imnul Ungariei în 17 ianuarie 2023.

Românii sunt rugați să conștientizeze că nu sunt cetățeni de rang doi și nu mai sunt  sub ocupație ca să se teamă de a se manifesta românește  în țara lor. Chiar dacă la conducerea orașului avem doar reprezentanți ai UDMR care discriminează românii din Carei care nu manifestă servilism în fața lor, avem datoria morală față de strămoșii noștri să le respectăm toate realizările, lupta lor pentru unitate și dreptate.

Marți, 24 ianuarie 2023, de la ora 11,00, sunteți asteptați să vă prindeți în Hora Unirii.

La data de 24 ianuarie 1859, a avut loc reunirea a două principate române, Țara Românească și Moldova, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, urmând ca la 1 Decembrie 1918 să revină din nou Transilvania la țara mamă.

Şi să vadă sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frăţească
Pe câmpia românească!

Buletin de Carei

 

 

 

Lasati un comentariu