Ministrul Culturii consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele dar nu scoate un cuvânt despre lipitorii de afișe promovați în funcții de conducere

• publicat la: 23 ianuarie 2023
Ministrul Culturii consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele dar nu scoate  un cuvânt despre lipitorii de afișe promovați în funcții de conducere

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele, acesta  precizând luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că a vorbit cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să se găsească soluţii pentru a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de spectacol de la teatru, operă sau la muzee, transmite Agerpres.

Întrebat ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, copiii şi tinerii să asculte alte genuri muzicale, ministrul Culturii a răspuns: „Nu sunt pentru manele, şi o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea şi cam cu cine te învecinezi când asculţi manele. Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele”.

„A fost un sondaj în Bucureşti, acum câţiva ani de zile, şi 51% din copii au spus că şi-ar dori să fie, şi nu dau nume, dar un mare proprietar de club, de fotbal şi de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiţi, medicii încep să fie deja bine plătiţi, să poţi să arăţi într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viaţă poate veni şi altfel decât repede”, a spus Romaşcanu.

Bună dimineața domnule ministru! Ce descoperire ați făcut! Chiar nu cunoașteți pe nimeni din partidul din care faceți parte ca să știți care sunt criteriile pentru a se accede în funcții de decizie care mai apoi dau ora exactă? Nu că în alte partide ar fi diferită situația….Nu trebuie să ne raportăm la mediul academic, domnule ministru,  pentru a căuta modele ci ele trebuie să existe în fiecare profesor care predă la catedră! Ei trebuie să dea tonul. La Carei e o situație mai specială. Aici încă se face deosebire între români și maghiari iar deosebirile se reflectă și în învățământ. Profesorii maghiari adună sute de elevi în sala festivă de la un liceu de stat, teoretic, pentru a intona imnul Ungariei, fără frica de a fi considerați extremiști dar profesorii români au un disconfort în a flutura steagul românesc în școli sau  de a suna adunarea  pentru participări la spectacole identitare sau neidentitare dar românești. Meseriile de toate felurile se aprobă în planurile de școlarizare pentru clasele cu predare în limba maghiară dar pentru cele cu predare în limba română trebuie campanie de presă înainte de a fi aprobate de inspectoratul județean. Iar profesorii tac chitic pentru a-și păstra catedrele.

Lăsați liberi, fără un minim de îndrumare, tinerii aleg anturaje nu tocmai potrivite și de aici apetitul pentru genul muzical ,,manele,,. Scoateți furnizorii de etnobotanice din curțile liceelor si din preajma școlilor!

Tinerii elevi  văd că în viața de acum reușește  un evazionist și nu un intelectual competent, cu caracter și principii.  Un evazionist dă ora exactă într-un municipiu și vreți să avem tineri studioși și civilizați? Ajung miniștri persoane cu lucrări de doctorat plagiate iar tinerii își pun întrebarea…la ce bun să mă strofoc și să învăț dacă sunt mereu dat deoparte  și cei servili, lingușitori pe lângă șefii de partide ajung să urce în ierarhia socială?

Nu există un regulament pentru ținuta cu care se poate frecventa  o școală, pentru felul în care te porți cu cadrele didactice. S-a ajuns ca  unii profesori de la  colegii renumite să apeleze  la ajutorul agenților de poliție  pentru a-și ține orele de curs! Pentru a avea modele trebuie în primul rând să avem cadre didactice bine pregătite nu doar ca specializare ci și moral, să fie oameni de caracter, cu principii. Să fie susținuți de conducerea școlilor chiar dacă această conducere este numită politic și nu aduceți în discuție examenele că știe toată lumea cum se procedează.

Există modele de cadre didactice la fiecare școală dar nu știu cum se face că acestea nu se regăsesc în conducerea unităților de învățământ și nu au putere decizională atunci când vine vorba de stabilit acele regulamente de comportament și de ținută la care am făcut referire. Cadrele didactice cu principii răzbat cu greu prin hățișul cumetriilor politice sau de interes pecuniar  pentru a avea un cuvânt de spus.

Scoateți politica din învățământ și lăsați tehnocrații să se exprime. Aplicați aceleași reguli și aceleași legi pentru toți cetățenii României și mai repede decât credeți se vor înmulți modelele. Nu vă fie frică să acționați! Copiii noștri merită ceva mai bun decât li s-a servit  în ultimii ani!

 

 

 

Lasati un comentariu