Nicolae Dumba și tatăl său Sterie Dumba au contribuit la ridicarea clădirii MUSIKVEREIN unde are loc Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

• publicat la: 2 ianuarie 2023
Nicolae Dumba și tatăl său Sterie Dumba au contribuit la ridicarea clădirii MUSIKVEREIN unde  are loc Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

Concertul de Anul nou al Orchestrei Filarmonice din Viena este un concert ce are loc în fiecare an în dimineața zilei de 1 ianuarie la Viena, în Austria. Cel mai faimos concert din lume este difuzat de televiziunile din peste 90 de ţări, pentru un public ce numără milioane de telespectatori.

Primul concert a avut loc pe 31 decembrie 1939 și a fost dirijat de Clemens Krauss.

Muzica este în principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss și Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sînt donate anual de către orașul San Remo din Italia.

Pentru milioane de oameni de pe întreg globul, Anul Nou începe cu concertul festiv al Filarmonicii din Viena, dar puţini ştiu că frumoasa clădire în care are loc concertul există datorită lui Nicolae Dumba.

Wiener Musikverein (Asociaţia Muzicală Vieneză), prescurtată de obicei Musikverein, este o sală de concerte din districtul Innere Stadt al Vienei, Austria. Ea este sediul orchestrei Filarmonicii din Viena.

Datorită acusticii sale, „Sala Mare”(în germană Großer Saal) este considerată una dintre cele mai bune săli de concerte din lume, alături de Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Symphony Hall din Boston şi Teatro Colón din Buenos Aires.

Această clădire este situată pe Dumbastraße/Bösendorferstraße, în spatele Hotelului Imperial, lîngă bulevardul Ringstraße şi rîul Viena, între Bösendorferstraße şi Karlsplatz. Ea a fost construită ca sală nouă de concerte de către Gesellschaft der Musikfreunde, pe o bucată de teren pusă la dispoziţie, în 1863, de către împăratul Franz Joseph I al Austriei.

Proiectul său a fost realizat de către Theophil Hansen în stilul neoclasic al unui templu grecesc antic, cuprinzînd o sală de concerte şi o sală mai mică pentru muzică de cameră. Clădirea a fost inaugurată la 6 ianuarie 1870.

Cei mai importanți donatori a fost Sterie Dumba și fiul său Nicolae Dumba, al cărui nume a fost dat de către guvernul austriac uneia dintre străzile din jurul Musikverein.

Acest donator a participat și la renovarea bisericii grecești de pe strada Fleischmarkt.

Sursa: Mária Berényi

Lasati un comentariu