Seară de gală la Carei cu acordarea de titluri Pro Urbe și Cetățean de Onoare. Un primar în două ipostaze. VIDEO

• publicat la: 25 ianuarie 2023
Seară de gală la Carei cu acordarea de titluri Pro Urbe și Cetățean de Onoare. Un primar în două ipostaze. VIDEO

Astăzi, 25 ianuarie 2023, a avut loc la Teatrul Municipal Carei ceremonia de acordare de distincții Pro Urbe și Cetățean de Onoare.

Titlul de Cetățean de Onoare al Careiului a fost decernat arbitrului internațional Kovacs Istvan iar titlurile  PRO URBE au fost acordate fostului grădinar șef și director al DSPL Carei, Adorján Csaba, respectiv directorului Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu.

În sala Teatrului au fost prezenți prefectul Radu Roca, protopopul Florian Mocanu, directori de instituții și preoți, consilieri locali și județeni, numeroși invitați precum și familiile celor nominalizați la distincții.

Moderatorii evenimentului au fost Adrian Ștefănuți și Krajla Gyongyi.  În deschidere a luat cuvântul cetățeanul Kovacs Eugen care a urcat pe scenă cu eșarfa de primar în mână și a depus-o pe măsuța cu distincțiile. Ca de obicei, alocuțiunea în limba română a fost diferită de cea în limba maghiară, doar vorbitorii de limbă maghiară aflând câte distincții a primit el în Ungaria și sentimentele care l-au încercat. Cetățeanul Eugen Kovacs l-a invitat apoi pe scenă și pe prefectul Radu Roca pentru a rosti câteva cuvinte. Abia după plecarea de pe scenă a prefectului și pregătirea acordării distincțiilor, cetățeanul Eugen Kovacs a devenit primar prin purtarea însemnului specific, eșarfa tricoloră.

După decernarea fiecărei distincții, primarul a acordat buchete de flori doamnelor din familiile celor nominalizați dar exprimarea a fost exclusiv în limba maghiară. A urmat poza de grup și revenirea la ipostaza de cetățean a lui Eugen Kovacs, probabil eșarfa tricoloră producându-i frisoane.

Seara s-a încheiat cu un miniconcert susținut de Acoustic Station, Bianca Oneț – voce, Bogdan Georgescu – chitară, Puiu Bărnuțiu – clape și Szucs Iosif la tobe și o recepție în incinta Casei de Cultură.

Daniela Ciută

.

Kovács István s-a născut în Carei în 1984.
De profesie profesor de sport, a debutat ca arbitru în Liga 1 în anul 2007, unde, la doar 22 de ani a condus deja Supercupa României. În această ligă a arbitrat 320 de meciuri fiind momentan pe locul 4 ca meciuri arbitrate în România. A arbitrat o finală de cupă și două supercupe.
Kovács este din 2010 arbitru internațional FIFA, fiind cel mai tânăr arbitru FIFA din Europa. Până în anul 2021 a fost șeful Comisiei de arbitri din județul Satu Mare.
În 2014 a arbitrat finala Euro u19 și semifinala Serbia – Portugalia, în 2019 la turneul final UEFA Under 21 din Italia, FIFA U-17 World Cup Brazil, sfertul de finală Franța- Spania, în 2020 la turneul final a Campionatului European, în 2021-2022 semifinala Uefa Champions Leauge și în 2022 finala Uefa Conference Leauge de la Tirana, dintre AS Roma și Feyenoord.
Are la activ 98 meciuri internaționale și în total 155 de meciuri ca arbitru principal sau al patrulea oficial.
Kovács István a participat la Campionatul mondial de fotbal din Qatar, acolo unde au fost prezenți doar 36 de arbitri din întreaga lume. A fost delegat ca al patrulea oficial la 8 partide, prima fiind chiar meciul de deschidere al Campionatului Mondial de Fotbal, fiind primul arbitru român prezent la un asemenea eveniment fotbalistic major, după o pauză de 24 ani.
La începutul acestui an a fost delegat la Cupa Națiunilor Golfului, unde a arbitrat inclusiv finala competiției, după care va arbitra la Campionatul mondial al cluburilor din Maroc.
Este o persoană dinamică, extrem de respectuoasă, un caracter puternic, un foarte bun prieten, un exemplu pentru tinerii sportivi și un om care se mândrește în țară și în lume cu orașul în care s-a născut și a trăit, aducând cinste municipiului Carei.
.
Bogdan Georgescu s-a născut la 21 octombrie 1970 în Carei. A urmat cursurile Școlii Generale Nr. 2 din Carei( actuala școală Vasile Lucaciu), apoi Liceul Industrial Nr. 1. Este de profesie economist, licențiat la ASE București din 1996, unde a studiat managementul.
A activat ca profesor de educație fizică la Liceul Teoretic, mai apoi ca profesor de economie la Liceul Romano-Catolic Josephus Calasantius, a lucrat în presa scrisă județeană și locală, a fost realizator de emisiuni, timp de 7 ani la Radio Transilvania Carei, director al Casei de Cultură Carei din 2005, iar din 2011 este director al Direcției de Cultură și Turism din cadrul Primăriei Municipiului Carei.
A jucat handbal și baschet la echipele divizionare din municipiul Carei, fiind și instructor sportiv de handbal, iar pe plan cultural, a înființat în 1992 o fundație de tineret, iar în 1997 o fundație pentru promovarea tinerelor talente muzicale.
A fost implicat în fenomenul cultural careian de la vârsta de 8 ani. Timp de 18 ani a fost membru în formația de muzică ușoară ”Castelanii” condusă de prof. Karacsonyi Peter, apoi membru al formațiilor ”In extenso” , ”In JazzTenso” și ”Acoustic Station”. Cu ”In Extenso” a reușit performanța de a urca în top 10 al Tv Atomic, canalul tv național de muzică din acea perioadă, editând și două albume și susținând timp de 15 ani concerte în țară. Este compozitor și textier, fiind și coautorul Imnului Careiului.
Ca director al Direcției de Cultură și Sport Carei, a avut o activitate prodigioasă, transformând din temelii activitatea culturală careiană și aducând-o la cele mai înalte standarde.
A transformat Zilele Careiului într-o serie de evenimente dedicate careienilor și nu numai, după amiezi în familie, festivaluri și seri de concerte pentru toate gusturile, îmbinând armonios folclorul cu muzica clasică, jazzul și muzica ușoară, păstrând echilibrul inclusiv în ceea ce privește adresabilitatea din punct de vedere etnic.
Municipiul Carei fiind o localitate cu populație mixtă, el s-a străduit și a reușit mai bine decât oricine din județ să organizeze programe culturale de așa manieră încât să cuprindă limba și tradițiile fiecărui grup etnic. Recunoscându-i-se meritele, în 2013, lui Bogdan Georgescu i-a fost decernată Diploma de Excelență din partea Consiliului Județean Satu Mare în cadrul Galei Laureaților Sătmăreni, ediția 2013.
A inițiat și implementat în peisajul cultural careian festivaluri care au transformat Careiul într-un punct de atracție turistică. Amintim aici Festivalul zmeielor, Festivalul medieval, August Fest, Carei Fest, Primăvara culturală careiană, Festivalul Magia Craciunului etc.
În toate aceste festivaluri a integrat și promovat instituțiile culturale și educaționale din oraș, școlile și liceele, Biblioteca Municipală, Centrul Cultural și Clubul elevilor și școlarilor.
A inițiat și a făcut o tradiție din Gala Sportului Careian prin care sportivilor careieni care au obținut performanțe județene, naționale și internaționale li se decernează cupe, medalii și diplome de excelență.
A inițiat programul de stimulare a lecturii publice cu genericul ”Cuibul cu cărți”, primul proiect de acest gen din România. A realizat alei tematice în parcul dendrologic, precum cea a personalităților culturale reprezentative din fiecare țară europeană.
A organizat aniversari, comemorări ale personalităților culturale locale, sărbători naționale, depuneri de coroane la monumentele și statuile din oraș.
De asemenea, a organizat expoziții de artă, punând în valoare artiștii locali, dar a adus și expoziții ale artiștilor naționali și internaționali pentru publicul careian.
A lucrat la implementarea cu succes a două mari proiecte europene în Carei: Renașterea Centrului Cultural și Circuitul târgurilor medievale, fiind cel care a preluat și a condus, după reabilitare, activitatea Castelului Karolyi și organizat activitatea de promovare turistică a orașului timp de 5 ani. De 8 ani este consilier în cadrul Catedralei Ortodoxe Sf. Dumitru din Carei.
Este căsătorit cu Maria Barbara și au împreună un băiat, Marius, care a urmat și el o carieră artistică, fiind licențiat al Facultății de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, secția cinematografie, fotografie, media, promoția 2016.
.

Adorján Csaba s-a născut în 1953 la Acâș. A absolvit cursurile gimnaziale și liceale la Carei.
La liceu l-a avut ca diriginte pe dl prof. Hamvas Ferenc, profesor de biologie, care, în timpul orelor de practică, își ducea elevii la Grădinăria Orașului. Aici a avut primul contact important cu viitorul domeniu de lucru, un hobby care urma să îi devină meserie toată viața. La această instituție l-a cunoscut pe Nagy Gyula, cel care coordona activitatea Grădinăriei și de la care a învățat extrem de multe lucruri și cu care a devenit ulterior coleg.
După liceu, se încadrează doar pentru câteva luni la DCA Carei după care, în 1976 s-a angajat la Grădinăria Orașului, unde apoi a lucrat timp de 42 de ani. A parcurs toate etapele profesionale, de la simplu grădinar, la grădinar șef și mai apoi, din 2008 director al DSPL Carei unde, până la pensionare a coordonat activitățile de grădinărie, de salubritate, reparații drumuri, întrețineri și reparații de clădiri. El a preluat conducerea DSPL de la fostul director Pacz Árpad, cu care a lucrat foarte mulți ani, Adorjan fiind atunci șef la spații verzi.
Denumirea dată Careiului de ”orașul florilor” i se datorează în mare parte și lui. Cei mai mulți dintre noi își amintesc cu mare bucurie de acele minunate compoziții de plante și rondouri de flori care înfrumusețau municipiul, șirurile întregi de trandafiri, spațiile verzi perfect întreținute, precum și celebrul calendar din flori de lângă fântâna arteziană, a cărui dată se schimba în fiecare dimineață la ora 5.   A fost implicat în mai multe proiecte locale, printre care: reabilitarea parcului Castelului Karolyi, împreună cu prof. Karacsonyi Karoly, plantarea de copaci, amenajarea de spații verzi și florale.
Visul său a fost să realizeze o bază de agrement în zona Șomoș, unde a început un proiect ambițios de reabilitarea a zonei împreună cu viceprimarul Keizer Ludovic, după care, municipalitatea a continuat transformarea zonei din fonduri europene. Nu degeaba cei din grupul de interese au început achiziționarea de terenuri în jur înainte de a se face public proiectul.
Este căsătorit, are doi copii și doi nepoți. Este curator în cadrul Parohiei Reformate oraș Grădină din Carei de peste 20 de ani.
Spiritul colegial și cel de echipă, responsabilitatea față de munca depusă, dragostea față de colectiv, calmul, dorința de a realiza noi și moderne proiecte profesionale sunt doar câteva dintre elementele care l-au caracterizat pe toată durata desfășurării activității sale.
Și-a dedicat întreaga viață profesiei sale, a fost un model de conduită și etică pentru întreaga colectivitate și a avut o contribuție decisivă în dezvoltarea orașului.


.

Lasati un comentariu