Statuia lui Iuliu Maniu pusă la pământ cu excavatorul în Cluj Napoca după 4 ani și 19 zile de la dezvelirea sa

• publicat la: 28 ianuarie 2023
Statuia lui Iuliu Maniu pusă la pământ cu excavatorul în Cluj Napoca după 4 ani și 19 zile de la dezvelirea sa

Se pare că Emil Boc a fost invidios pe primarul Matei din Turda pentru ,,reclama,, de care a beneficiat după scoaterea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric al orașului așa că face și el un gest similar și dă jos statuia lui Iuliu Maniu la 4 ani și 19 zile de la dezvelirea sa. Dacă cu înlăturarea Crucii de pe Cetățuie nu i-au ieșit pasențele, s-a apucat de pus la pământ statuia lui Iuliu Maniu. Motivul e identic cu cel folosit de primarul din Turda…refacere, modernizare zonă, etc.

Așa a fost acum 4 ani la ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu, realizată integral( 70 mii euro) de academicianul Emil Burzo. Deschideți Galeria de imagini din link pentru a vedea cine a participat la inaugurarea statuii.

Dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu din Cluj Napoca

,,Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunţe pe nimeni, deşi în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acţiuni comemorative la monument.

 

Iuliu Maniu (n.8 ianuarie 1873, d.5 februarie 1953) a fot deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre făuritorii Marii Uniri. Comuniștii bolșevici l-au închis la Sighet unde a și decedat  iar trupul său a fost aruncat în gropi comune așa că nu are un mormânt.

sursa cluj24.ro