Sute de careieni s-au prins în HORA UNIRII. Primarul a plecat la primele acorduri. VIDEO

• publicat la: 24 ianuarie 2023
Sute de careieni s-au prins  în HORA UNIRII. Primarul a plecat la primele acorduri. VIDEO

Sute de români din Carei și satele din împrejurimi s-au adunat azi în fața monumentului Ostașului Român pentru a marca așa cum se cuvine Unirea Principatelor Române de acum 164 de ani. După intonarea  Imnului de Stat, un sobor de preoți ortodocși a săvârșit un serviciu religios iar apoi directorul Bogdan Georgescu de la Direcția de Cultură a vorbit despre însemnătatea Unirii Principatelor Române.

Din partea conducerii Primăriei Carei a fost prezent doar primarul Kovacs. Au participat asociațiile careiene ASTRA, Unirea 2009, a românilor expulzați în 1940, Avram Iancu, Rezervistul militar, a pensionarilor, filialele careiene ale partidelor PNL, PSD, AUR, Forța Dreptei și reprezentanți ai Poliției Municipale.

GALERIE FOTO

Toate asociațiile  și instituțiile menționate au depus coroane de flori. Au urmat recitări de poezii dedicate  Unirii Principatelor Române: Tania Crăciun, Heinrich Marina, Adrian Ștefănuți de la Centrul Cultural și Daniela Ciută din partea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza, precum și două cântece patriotice în interpretarea elevelor Claudia Silaghi și Andrea  Abrudean.


.

.

Poezia ,,Un glas peste Carpați,, scrisă în 1859, l-a avut ca autor pe protopopul de Carei, George Marchiș, al cărui mormânt a fost distrus la fel ca al protopopului Romulus Marchiș, amândoi vrednici luptători pentru drepturile românilor din perioada vremelnicei administrații maghiare. În semn de cinstire a memoriei celor doi români, președintele ASTRA Carei, ing.Daniela Ciută, a făcut apel la toate asociațiile locale pentru a iniția  un proiect de ridicare a unei statui fiecăruia dintre ei.

Nu avem dreptul să lăsăm să se piardă memoria unor astfel de luptători pentru drepturile românilor din nordul Transilvaniei mai ales că mormintele lor sunt deja distruse.


.

Momentul dedicat zilei de 24 ianuarie a fost încheiat cu o horă moldovenească în coregrafia  lui Adrian Pașca și cu tradiționala Hora Unirii. La primele acorduri ale horei românești, primarul Kovacs părăsește ceremonia în derulare dedicată Unirii Principatelor Române, merge să salute preoții și apoi se strecoară către ieșire, nu înainte de a scoate eșarfa tricoloră și a saluta șeful numit al Poliției Locale.
.

Românii din Carei au dat din nou dovadă de mobilizare atunci când sunt momente importante din istoria noastră zbuciumată.


.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu