Urmașii românilor expulzați în 1940 sunt deciși să își apere drepturile în fața Guvernului

• publicat la: 8 ianuarie 2023
Urmașii românilor expulzați în 1940 sunt deciși să își apere drepturile în fața Guvernului

Astăzi, 8 ianuarie 2023, a avut loc ședința Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei. Peste 100 de urmași ai românilor scoși din casele lor de ocupantul hortyst în 1940 au venit din toată zona Carei.

Înainte de începerea ședinței, a fost depusă o jerbă de flori la placa cu efigia lui Iuliu Maniu, la 150 de ani de la nașterea sa, știut fiind că Iuliu Maniu a fost cel care a instalat în Carei administrația românească în 27 aprilie 1919.

Punctul principal al discuțiilor a fost modalitatea de anulare a deciziei guvernului de a amâna mereu plata indemnizațiilor pentru urmașii românilor expulzați în 1940.

Situația este una mai mult decât discriminatorie și aduce o nouă ofensă la adresa românilor pentru că de prevederile Legii 154 beneficiază toate minoritățile mai puțin românii din România.

Românii au prezentat fiecare situația cu care se confruntă: unii au primit doar Deciziile de la Casa Județeană de Pensii, alții au primit și Hotărârile iar alții nu au primit nimic. Există persoane care au depus dosarele pentru solicitarea indemnizației și de 1 an de zile nu au primit nici măcar  o notificare. Cu toții au fost de acord că nu mai acceptă să fie umiliți în țara lor, aici unde contribuie la bugetul local și de stat din care mai apoi guvernanții își încasează veniturile.

Prea mult au îndurat nedreptăți iar acum s-a revărsat paharul. Cu toții am rememorat amintiri dureroase din perioada de ocupație hortystă atunci când s-a confiscat tot avutul familiilor noastre, au fost bătuți și umiliți, schingiuiți și chiar uciși dacă se împotriveau acțiunilor represive.

Legea 154 adoptată în 2021 nu își va produce efectele nici în 2023 ci doar în 2024. Dacă nu intervenim și nu protestăm.

Toți cei prezenți au fost de acord că trebuie să ne mobilizăm pentru a determina Guvernul României să acorde același respect tuturor cetățenilor români și nu doar minoritarilor.

 

Am ajuns ca în anul de grație 2023 să cerem drepturi egale cu ale minoritarilor din țară ca pe vremea ocupației străine din Transilvania!

Dacă părinții și bunicii noștri au avut curajul de a înfrunta dușmanul și de a nu renunța la identitatea lor, cu orice risc, atunci și noi vom lua atitudine și vom protesta până la restabilirea drepturilor egale ale românilor cu ale minoritarilor.

Nu cerem niciun favor ci doar egalitate în drepturi, în țara noastră, cu ale minoritarilor.

Am protestat la Prefectură în 10 ianuarie 2022, am fost primiți ulterior de prefectul Roca care a avut o intervenție la guvern dar de fiecare dată răspunsul era că plata indemnizațiilor pentru români pune  în pericol bugetul consolidat al țării. Doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor persecutați etnic în perioada 1940-1945 pune  în pericol bugetul de stat nu și plata indemnizațiilor urmașilor minoritarilor persecutați etnic sau plata ajutoarelor uriașe pentru străini.

În perioada următoare se va lua legătura cu fiecare politician pentru a nu putea să mai invoce lipsa de cunoaștere a acestei situații iar apoi se vor lua alte măsuri de protest pentru restabilirea egalității în drepturi a românilor cu minoritățile din România.

Perioada de ocupație 1940-1944 nu face obiectul niciunui material din manualele de istorie ale elevilor români. Se studiază de spre holocaust dar nu despre suferințele și atrocitățile la adresa românilor din țara lor.

Statul român este cel care plătește la ora actuală pensiile refugiaților  și expulzaților deși nu statul român i-a scos din casele lor  în 1940 ci Ungaria Hortystă. În timp ce deportații au primit despăgubiri și de la statul român și de la cel german, românii nu au primit despăgubiri de la statul maghiar pentru perioada de ocupație 1940-1944.

Conducerea Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940,  filiala Carei

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu