Comemorare. 70 de ani fără IULIU MANIU

Lacrima noastră: Iuliu Maniu, 8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953
Se împlinesc 70 de ani de la decesul lui Iuliu Maniu, cel care în 1919 instaura în Carei administratia românească. Iuliu Maniu este una dintre personalităţile de seamă ale istoriei noastre şi se cuvine să îi cinstim memoria pentru toate faptele si sacrificiile sale, pentru tot ce a întreprins întru folosul poporului său. Acum 70 de ani, la 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet, se stingea Iuliu Maniu, făuritor de țară, apărător al credinței și al neamului românesc!
Dispunea de o forţă morală indestructibilă. Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX.
El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţionalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare. Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Numele lui Iuliu Maniu este legat istoric de oraşul nostru, Carei. Este cel care la data de 27 aprilie 1919 a instaurat aici administratia românească, documentele fiind semnate chiar în Sala Festivă a actualului Colegiu Iuliu Maniu , pe atunci sediu de Prefectură.
După data de 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu s-a preocupat de pregătirile pentru primirea Maiestăţii Sale Regele Ferdinand Întregitorul şi a reginei Maria la Careii-Mari. În data de 25 mai 1919, Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului. Corul din Hotoan condus de preotul Vasile Pătcaşiu, miresele din Ţara Oaşului în frumoasele lor porturi tradiţionale precum şi prelaţi aparţinând tuturor confesiunilor din Careii Mari au pregătit o primire de neuitat regilor României.
Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici.
Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953. Nici până acum nu se cunoaşte locul unde a fost aruncat după moarte pentru a i se putea face un mormânt creştinesc.
Să cinstim cu o lacrimă şi un gând bun, de aducere aminte , personalitatea celui care a fost Iuliu Maniu.
Tot în zi de 5 februarie, acum 60 de ani, în închisoarea de la Râmnicu-Sărat, murea, ucis mișelește de către călăii săi, ION MIHALACHE, mărețul orator al PNȚ, constant și fidel apărător al celor asupriți, dedicat trup și suflet celui pe care îl aprecia și-l admira atât de mult, lui Iuliu Maniu.
Buletin de Carei
