Constantin Brâncuși omagiat la Carei, în orașul celei care l-a introdus în cercurile exclusiviste de la Paris, Otilia Marchiș

• publicat la: 17 februarie 2023
Constantin Brâncuși omagiat la Carei, în orașul celei care l-a introdus în cercurile exclusiviste de la Paris, Otilia Marchiș

Un eveniment de excepție a avut loc astăzi în municipiul Carei, prea puțin mediatizat în rândul tinerei generații de către conducerile unităților școlare, expoziția  „ BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii ”.

Tudorel Ilie, artist fotograf din Baia Mare, cu rădăcini din Ardud, a prezentat fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic ce se constituie într-un studiu dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă.

Este o dovadă că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

O surpriză plăcută a fost  prezentarea aparatului de fotografiat al maestrului Brâncuși, obiect ce se află din 1990 într-o expoziție din Târgu-Jiu.


.
Tudorel Ilie a scos  în evidență și faptul că Brâncuși a fost descoperit la Paris și introdus  în cercurile exclusiviste ale artei europene de către careianca Otilia Marchiș, critic de artă și jurnalist în acea perioadă. Din păcate, Otilia Marchiș este promovată în Carei de către conducerea orașului sub un apelativ sarcastic iar opera sa a apărut pe rafturile librăriei orașului abia după o susținută campanie de presă a Buletin de Carei.

Artistul fotograf Tudorel Ilie a prezentat publicului sursele de inspirație ale sculptorului român de talie mondială, Constantin Brâncuși, fiu de țărani din Hobița, județul Gorj. Lada de zestre a mamei sale precum și stâlpii de lemn sculptat de la biserica satului au inspirat viitorul artist și au dat naștere  la opere unice, apreciate  pe tot mapamondul.

Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru U.N.E.S.C.O., Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere a dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent a fost expusă în regiunea Maramureş cu ocazia „Zilelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 2019”.

Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui BRÂNCUŞI , mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti create de BRÂNCUŞI care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Avem nevoie mai mult ca oricând de creaţiile monumentale zămislite de BRÂNCUŞI, ca repere culturale. Se impune protejarea, conservarea, promovarea şi valorificarea moştenirii noastre culturale rămasă de la marele BRÂNCUŞI prin recalibrarea creaţiei sale la noile realităţi cu care ne confruntăm în societatea românească actuală şi în lume.

BRÂNCUŞI  creatorul este unul dintre elementele cheie ale rebrandingului cultural al României contemporane!

Expoziție „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii” la Carei

 

 

 

Lasati un comentariu