PESTE 2.000 DE ELEVI DIN CAREI, TĂȘNAD ȘI NEGREȘTI OAȘ AU FOST IMPLICAȚI ÎN CAMPANIA ZERO LA MIE- EDIȚIA A –II-A

• publicat la: 8 februarie 2023
PESTE 2.000 DE ELEVI DIN CAREI, TĂȘNAD ȘI NEGREȘTI OAȘ AU FOST IMPLICAȚI ÎN CAMPANIA ZERO LA MIE- EDIȚIA A –II-A

Peste 4.500 de persoane  dintre  care,  mai mult de jumătate au fost elevi din școli și licee au fost informate,  în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei ,,Zero la Mie”, cu privire la consecinţele legale ale unor comportamente produse în contextul consumului de alcool sau droguri.

Pe parcursul celor 5 luni (iulie-decembrie 2022) din campania ,,Zero la Mie” -ediția a II-a, specialiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare – Biroul Siguranța Școlară şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog au desfăşurat o serie de activităţi preventive, beneficiind de sprijinul autorităţilor publice locale din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.

Aceasta a fost cea  de-a doua campanie ,,Zero la Mie” desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare  în parteneriat cu cele 3 primării, prima ediție având  loc în anul 2017.

Publicul țintă al campaniei a fost constituit din tineri (actuali și viitori conducători auto), respective, elevi și cursanți ai școlilor de șoferi. Prin evenimentele publice organizate mesajul campaniei a ajuns însă mult mai departe, spre publicul larg, în special, părinții adolescenților arătându-se interesați de acest subiect, pentru identificarea semnelor de consum și a descoperirii modalităților concrete prin care pot preveni sau gestiona o astfel de problemă în mod eficient.

Campania a debutat în perioada estivală cu participări ale polițiștilor și specialiștilor antidrog din cadrul CPECA la diferite evenimente publice organizate în municipiul Satu Mare și în Tășnad, dar și cu activități săptămânale susținute de echipa de proiect în incinta zonei de agrement Aquastar.

În perioada estivală (iulie-septembrie 2022) și-au arătat interesul pentru activitățile antidrog realizate de polițiști peste 2.000 de persoane dornice să fie informate, dar şi să participe la diferite provocări constând în concursuri tematice şi experimente cu ochelarii ce simulează starea de ebrietate, respectiv consumul de substanțe interzise.

Activităţíle preventive au fost orientate şi spre viitorii şoferi, o categorie vizată în mod special, astfel încât, în perioada campaniei au fost susţinute 4 sesiuni informative, în 4 şcoli de şoferi din municipiul Satu Mare. Peste 200 de tineri cursanți ai școlilor respective au participat la sesiuni de informare, aceștia fiind foarte receptivi la informații și dornici de a cunoaște detalii despre modul în care diferitele substanțe afectează capacitatea de a conduce autovehicule.

Din septembrie, a venit  rândul liceenilor să fie parte a campaniei ,,Zero la Mie”,  elevii implicaţi în activităţile din campanie fiind în majoritate din clasele a XI-a şi a XII-a, actuali şi viitori şoferi, alături de aceștia fiind prezente și cadrele didactice. Activitățile punctuale  s-au derulat în 8 licee, dintre care 2 din municipiul Satu Mare și alte 6 din orașele partenere (Carei, Tășnad și Negrești -Oaș).

În perioada septembrie-noiembrie au fost organizate 3 evenimente publice ,,Zero la Mie” în orașele partenere- Tășnad, Negrești-Oaș și Carei, la care au participat peste 1.200 de persoane, în majoritate elevi.

Evenimentele publice au fost urmate de activități la clase, unde au fost  vizați toți elevii din anii terminali de liceu, din orașele partenere. Sesiunile informative susținute de specialiști au fost urmate de concursuri, în care fiecare clasă și-a desemnat o echipă reprezentantă, aceste concursuri având rolul de a stimula interesul tinerilor pentru cunoaștere și fixarea unor elemente importante despre consumul de alcool și droguri, elemente care să-i conducă spre alegeri mai responsabile și spre evitarea comiterii de infracțiuni ori punerea în pericol a propriei vieți.

Premiile oferite la concursuri  și materialele promoționale au putut fi asigurate cu sprijinul primăriilor partenere. În cele 34 de activităţi dedicate elevilor (incluzând evenimentele publice și cele la clase) au fost informaţi 2.180 de elevi şi 215 cadre didactice.

Efortul de prevenire a consumului de alcool și substanțe interzise, în rândul tinerilor este expresia grijii și a preocupării permanente pe care instituțiile statului responsabile, alături de părinți și cadre didactice, trebuie să o poarte față de aceștia. Este o responsabilitate comună, de a informa, de a educa, de a căuta mereu și mereu să fim în pas cu vremurile și să răspundem nevoilor copiilor și tinerilor, de fi protejați în fața unui fenomen ce tinde să fie normalizat la nivel social. Tentația de a face lucruri interzise și de a testa realități diverse va exista în continuare, dar alegerea de a consuma substanțe nu poate rămâne (doar) la latitudinea celor care nu au încă discernământul, priceperea ori puterea de a se opune singuri unui val de o asemenea dimensiune. Ceea ce noi-instituții și oameni preocupați de binele copiilor și tinerilor, putem face este să nu ignorăm problema, să ne unim forțele și să fim împreună o voce unitară care să fie auzită de cât mai multe ori, în contexte cât mai diferite.

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare mulțumește partenerilor care s-au alăturat campaniei Zero la Mie, în special Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Primăriei Municipiului Carei, Primăriei Orașului Negrești-Oaș, Primăriei Orașului Tășnad, școlilor de șoferi și unităților de învățământ implicate, parteneri care și-au asumat misiunea de a creea împreună acestă voce adultă, realistă și responsabilă, care spune că alcoolul și drogurile împiedică atingerea potențialului tinerilor, generează un teren favorabil comiterii de infracțiuni, dar și riscuri crescute de pierdere a sănătății și chiar a vieții.

Zero la Mie înseamnă viață!

Zero la Mie înseamnă o minte limpede și decizii clare!

Zero la Mie înseamnă capacitatea de a spune NU distracțiilor periculoase!

Zero la Mie înseamnă capacitatea de a spune DA activităților complexe, performante!

Lasati un comentariu