Proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor

• publicat la: 1 februarie 2023
Proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor

Marți, 31 ianuarie a.c., Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog a lansat proiectul local de prevenire a consumului de droguri ”Atelierul cu povești pentru viață”, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Satu Mare, în rândul copiilor din clasa a V-a A.

 În cadrul atelierului, elevii vor parcurge timp de 6 săptămâni (1 întâlnire/săptămână) următoarele teme: imaginea de sine, reguli versus libertăți, empatia și toleranța, ascultarea activă şi comunicarea asertivă, luarea deciziilor, cum să spui NU în situații dificile.

De asemenea, copiii vor fi ghidați să-și descopere diferite calități, însușiri, aptitudini, să se gândească la ei din mai multe perspective, din propria perspectivă, dar și a familiei, a profesorului, a prietenilor etc.

Specialiștii antidrog își propun ca, la finalul proiectului, copiii să dobândească abilităţile necesare de a face faţă provocărilor adolescenţei şi de a rezista în faţa comportamentelor de risc, precum consumul de droguri.

„Atelierul cu poveşti pentru viaţă”, aflat în al cincilea an de implementare la nivelul județului Satu Mare, este un program de educaţie nonformală adresat preadolescenților și vizează dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale, a personalităţii de tip asertiv şi a mecanismelor de coping, necesare în adoptarea deciziilor corecte si responsabile în viaţă, având rolul de protecție față de consumul de droguri la vârste mai mari.

Pentru a spori eficiența programului, la finalul fiecărui atelier, copiii vor primi câte o fișă cu diverse teme de reflecție, pe care o vor discuta acasă cu părinții, oferindu-le, astfel, oportunitatea de a identifica și a găsi modalități de comunicare și rezolvare a problemelor specifice vârstei copiilor. Este important ca, în intervalul de vârstă de 10-12 ani, părinții să construiască sau să întărească legătura psihologică cu copilul.

O inițiativă lăudabilă a Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare pe care  o așteptăm să se manifeste și în municipiul Carei.

 

Lasati un comentariu