Șezătoarea de Dragobete a fost un real succes. VIDEO

• publicat la: 24 februarie 2023
Șezătoarea de Dragobete a fost un real succes. VIDEO

Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940, filiala Carei împreună cu ASTRA – Carei au organizat la Căminul Cultural Marna Nouă o șezătoare cu ocazia Dragobetelui, sărbătoarea dragostei la români.

S-au adunat români din zona Carei dar și din Tășnad, Oradea sau Satu Mare. Moațele  și moții din Marna Nouă au fost  la înălțime și au dovedit că sunt gazde desăvârșite dar și educatori de excepție. Numărul mare de copii prezenți dovedeste că viitorul șezătorii tradiționale este asigurat. Manifestarea a fost înregistrată datorită prezenței echipei postului județean, Informația TV.

După cuvântul de deschidere al președintelui Asociației românilor expulzați și refugiați în 1940, filiala Carei, Daniela Ciută, Mărioara  lui Toderaș a chemat femeile  în șezătoare. Acestea au venit cu furcile de tors, cu caierele de cânepă și cu tot felul de alte piese dedicate lucrului manual.

Horațiu Fuzi a rostit o poezie iar Monica Rusu a deschis seria cântecelor specifice șezătorilor tradiționale.

Nu au lipsit nici strigăturile, ghicitorile, jocurile tradiționale  precum ,,sita,,…,,gâsca,, sau ,,scuturatul gardului,, pentru a aduce feciorii în șezătoare.

Căminul Cultural Marna este în renovare dar lucrările au fost sistate pentru câteva zile  pentru a permite decorarea spațiului ca un interior de gospodărie românească. Mărnencele au dovedit că au și reale calități de gospodine, preparatele specifice cu care au fost serviți oaspeții fiind deosebit de gustoase: plăcinte cu brânză, cartofi sau varză, gogoși pufoase, ciurigăi, fursecuri și cornulețe, sărățele, platouri cu aperitive din curtea gospodarilor și…nelipsitele sarmale fierte în vase de ceramică.

Alese mulțumiri formației conduse de Ghiță Botoș care a venit  din dragoste de obiceiuri și tradiții românești. Balul care a încheiat șezătoarea a fost apreciat de toți cei prezenți.

A venit alături de gospodarii care sunt urmași ai românilor persecutați etnic și expulzați în 1940 de ocupantul hortyst, deputatul sătmărean Adrian Cozma. Acesta a dialogat cu cei prezenți, a savurat desfășurarea șezătorii și la final s-a prins în hora mare.

Cel mai vârstnic participant a fost bădia Ghic, născut în 1929 și care a avut puterea de a rămâne până la programul de dans, dovedind că nu a uitat pașii.

GALERIE FOTO

&nbsp









..



..

Buletin de Carei

Lasati un comentariu