Domeniul forestier la control! Nimic despre accidentul mortal de muncă de la Carei

• publicat la: 20 martie 2023
Domeniul forestier la control! Nimic despre accidentul mortal de muncă de la Carei

I.T.M. Satu Mare derulează pe parcursul anului 2023 o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în ceea ce privește modul de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.

În activitățile desfășurate în sectoarele de activitate silvicultură şi exploatare forestieră lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare cu consecințe mortale sau foarte grave.

Din analiza dinamicii accidentelor de muncă, înregistrate la nivel național în perioada ianuarie 2019 – iunie 2022, a rezultat faptul că numărul de accidente de muncă s-a menținut la un nivel ridicat. Astfel, în perioada amintită, în România au fost înregistrate 306 accidente de muncă, 47 dintre ele soldate cu pierderi de vieți omenești.

În aceeaşi perioadă în judeţul nostru a avut loc un accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă.

Obiectivele acţiunii de control sunt:

– Eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice ale societăţilor comerciale din domeniul exploatărilor forestiere;

– Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activităţi de exploatare forestieră, precum şi activităţi de transport tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere;

– Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi luarea tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă.

Acţiunea de control a inspectorilor de muncă în domeniul forestier va fi efectuată în două etape, în primul şi ultimul trimestru al anului, cu precădere în perioada în care activitatea de exploatare se desfăşoară la cote maxime, când activitatea de exploatare se desfăşoară în condiţii speciale (tăieri de rărituri, tăieri de igienă, tăieri cu restricţii pentru protejarea seminţişului, exploatarea doborâturilor de vânt etc.).

Încă așteptăm un comunicat oficial despre accidentul mortal de muncă de la Carei, de pe artera principală din fața Monumentului Ostașului Român, din data de 6 noiembrie 2020.

La doi ani de la accidentul mortal de muncă de la Carei nu s-a emis niciun comunicat

Buletin de Carei

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasati un comentariu