În România, românii cer egalitate în drepturi cu minoritarii! Statul spune că nu are bani pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940

• publicat la: 17 martie 2023
În România, românii cer  egalitate în drepturi cu minoritarii! Statul spune că nu are bani pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940

Statul român perpetuează de aproape doi ani o nedreptate flagrantă. O lege promulgată în vara anului 2021 oferă compensaţii băneşti şi alte facilităţi pentru urmaşii persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate între anii 1940-1945, dar acestea rămân pe hârtie, noteaza ebihoreanul.ro. 

Motivul? Aplicarea ei a fost amânată de atunci de două ori, deşi între timp sunt legiferate sau menţinute privilegii pentru alte categorii speciale.

„Statul nu vrea”

„Statul nu vrea să plătească pensiile pentru urmaşii refugiaţilor”, a reclamat BIHOREANULUI o pensionară ai cărei părinţi au fost nevoiţi să se refugieze în timpul ocupaţiei horthiste asupra Ardealului de Nord, după Dictatul de Viena, referindu-se la prevederile Legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 1945 din motive etnice.

„În iulie 2021 am depus dosarul la Casa de Pensii Bihor şi am primit hotărârea prin care mi s-a aprobat, doar că ulterior, tot în 2021, s-a dat o Ordonanţă de Guvern prin care s-a amânat plata pensiilor de urmaş până în ianuarie 2023”, a explicat femeia. Acelaşi lucru s-a întâmplat, ulterior, printr-o nouă Ordonanţă de Urgenţă, potrivit căreia plata pensiilor de urmaş ale acestor persoane a mai fost prorogată, încă o dată, urmând să se facă doar de la 1 ianuarie 2024.

„Problema e că, pe lângă bani, nu ni se acordă nici drepturile de care ar trebui să beneficiem. Trebuia să primim medicamente gratuite (cele româneşti) şi un procent mai mare de compensare la celelalte. Mai sunt şi alte facilităţi, între care să nu plătim impozite, să avem reduceri la călătoriile cu trenul, câte un bilet de tratament, dar nu beneficiem de ele”, a explicat femeia, fostă educatoare.

Aceasta a mai precizat că suma de care urma să beneficieze nici măcar nu era mare, jumătate din pensia pe care a avut-o tatăl său, adică aproximativ 750 lei lunar, iar beneficiarii legii sunt puţini şi în vârstă, deci nu toţi vor apuca plăţile.

„Din păcate, este adevărat”

„Problema e aceeaşi la nivel naţional”, afirmă, contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Judeţene de Pensii, Laurenţiu Ţenţ. „Din păcate, este adevărat, statul nu plăteşte aceste drepturi urmaşilor persoanelor persecutate din motive etnice. În Bihor, ca în alte judeţe învecinate, este vorba despre urmaşii persoanelor care s-au refugiat după ce Ardealul de Nord a intrat sub administraţie horthistă”, a mai spus Ţenţ.

integral pe ebihoreanul.ro

Toate răspunsurile primite la petițiile depuse de Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940 au ca laitmotiv dezechilibrarea bugetului de stat prin plata acestor indemnizații către urmașii românilor persecutați etnic în 1940 în condițiile  în care indemnizațiile acordate urmașilor minoritarilor încadrați la aceeași lege 154/2021 sunt în plată iar sumele sunt mult superioare. Statul român este mumă pentru minoritari și ciumă pentru români!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu