Salvați bustul lui Emil Racoviță! Arhitectul Arnold lovește din nou la Cluj-Napoca

• publicat la: 5 martie 2023
Salvați bustul lui Emil Racoviță! Arhitectul Arnold lovește din nou la Cluj-Napoca

Continuă scandalul monumentelor de la Cluj-Napoca. După ce reamplasarea fără soclul a Grupului statuar Școala Ardeleană în contextul lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca a stârnit nemulțumiri, o altă veste legată de bustul unui mare savant român de pe aceeași stradă șochează lumea academică și științifică în mod special și opinia publică în general, notează ziarulfaclia.ro.

Echipa de proiectanți condusă de Macalik Arnold Ernő a eliminat de pe strada Mihail Kogălniceanu bustul unui mare savant român de al cărui nume se leagă pe de o parte Universitatea „Babeș-Bolyai” iar pe de altă parte unul dintre cele mai performante colegii din România.

Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

Proiectul a prevăzut ca statuia Școala Ardeleană să fie amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu direct la nivelul solului, fără soclu. Același proiect mai prevede eliminarea definitivă a bustului marelui savant român Emil Racoviță. Bustul a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

Făclia a încercat să afle dacă într-adevăr proiectul de reamenajare urbană din acea zonă elimină bustul lui Emil Racoviță. Informațiile obținute confirmă că marele savant nu va mai avea monument pe strada Mihail Kogălniceanu. Reprezentanți ai Direcției de Cultură Cluj care nu au dorit să li se facă public numele au declarat că s-a considerat că monumentul lui Emil Racoviță nu corespunde noului concept al străzii și că trebuie eliminat.

Prin urmare, dacă Primăria nu va interveni pentru a bloca planul firmei de arhitectură condusă de Macalik Arnold Ernő cu privire la simbolurile românești de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca, bustul marelui savant român Emil Racoviță va rămâne cel mai probabil în beciul școlii ce îi poartă numele.

sursa ziarulfaclia.ro

Lasati un comentariu